Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Sýria sa bude brániť proti akejkoľvek agresii, vyhlásil Asad
Zdielať na

Sýria sa bude brániť proti akejkoľvek agresii, vyhlásil Asad

MOSKVA/ LONDÝN/ VIEDEŇ / Sýrsky prezident Bašár Asad vo štvrtok vyhlásil, že Sýria sa bude brániť proti akejkoľvek agresii. Reagoval na správy, že USA a ich spojenci pripravujú vojenskú operáciu proti Sýrii, ktorou ju chcú potrestať za údajný útok chemickými zbraňami.

Rusko a Veľká Británia

"Vzhľadom na dobre známu situáciu vo východnom Stredomorí je nevyhnutné, aby sme tomu prispôsobili svoje sily," citovala uvedený zdroj agentúra DPA. Iný raketový krížnik, Varjag, má v regióne na jeseň vystriedať torpédoborec Admirál Pantelejev, ktorý má v súčasnosti v Stredozemí svoju základňu, dodal.

Ruské námorníctvo poprelo, že by uvedené nasadenie bojových lodí súviselo s konfliktom v Sýrii a uviedlo, že ide o dlho plánované striedanie lodí v Stredozemnom mori.

Británia vyslala na Cyprus, vzdialený od Sýrie 200 kilometrov, šesť stíhačiek Typhoon, aby tam chránili britské základne, informovalo dnes britské ministerstvo obrany. Ide o "čisto preventívne opatrenie v čase zvýšeného napätia v širšom regióne", podľa hovorcu ministerstva sa stíhačky umiestnené na britskej základni Akrotiri nemajú zapojiť do žiadnej vojenskej akcie proti Sýrii. 

Žiadajú čas na vyšetrenie

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun dnes vo Viedni požiadal medzinárodné spoločenstvo o čas, aby inšpektori OSN mohli dokončiť svoje vyšetrovanie údajného chemického útoku v Sýrii. Pan vyhlásil, že si treba vypočuť všetky názory, kým padne rozhodnutie o reakcii na údajné útoky. Informoval, že inšpektori, ktorí dnes po tretí raz navštívili miesto útoku v damaskej štvrti Ghúta, opustia Sýriu v piatok a budú ho informovať o výsledku svojej činnosti v sobotu.

Nie je jasné, či západné mocnosti vyčkajú na závery inšpektorov OSN, kým začnú prípadnú trestnú vojenskú operáciu. USA naznačili, že budú konať aj bez podpory spojencov či OSN, napísala agentúra Associated Press.

USA vinia vládu

Americký prezident Barack Obama v stredu oznámil, že sa ešte nerozhodol o vojenskom zákroku proti Sýrii. V televíznom prenose Obama vyhlásil, že obmedzená akcia, ktorá by podľa jeho slov vyslala jasný signál, by mala z dlhodobého hľadiska pozitívny dopad na národnú bezpečnosť Spojených štátov.     

Podľa prezidenta sú americkí predstavitelia presvedčení, že sýrska vláda je zodpovedná za útok chemickými zbraňami, ktorý minulý týždeň na predmestí Damasku pripravil o život stovky ľudí. A neveria, že sýrska opozícia má chemické zbrane, ktoré by bolo možné použiť v takom rozsahu.

Dorazila lietadlová loď

Americkí predstavitelia oznámili, že vojenské námorníctvo zvýšilo svoj stav v Perzskom zálive, do skupiny pribudla druhá lietadlová loď. Napísala to agentúra AP.     

Lietadlová loď USS Truman dorazila do Arabského mora a podľa rozvrhu má vystriedať loď USS Nimitz, ktorá by mala zamieriť domov. Námorníctvo ale nariadilo Nimitzu, ktorá je práve v Indickom oceáne, aby v oblasti zotrvala.

Americkí predstavitelia toto rozhodnutie popisujú ako rozvážne plánovanie a tvrdia, že to neznamená akékoľvek zapojenie lietadlovej lode Nimitz do útoku na Sýriu. USA v tejto oblasti mali vždy dve lietadlové lode. Škrty vo vojenskom rozpočte vo februári ale námorníctvo donútili ponechať tu len jednu.

Rusko a Irán sú proti útoku

Prezidenti Ruska a Iránu, Vladimir Putin a Hasan Rúhání, sa v stredu v telefonickom rozhovore, ktorý podľa Kremľa inicioval Irán, zhodli, že použitie chemických zbraní je neprijateľné. A naznačili, že sa zhodujú aj v opozícii voči vojenskej intervencii v sýrskej vojne, informoval Kremeľ.

"Obe strany považujú použitie chemických zbraní kýmkoľvek za neúnosné," citovala Putinovu tlačovú službu agentúra Reuters. Uviedla, že prezidenti zdôraznili potrebu hľadať cestu k rezolúcii výlučne cez politické a diplomatické prostriedky.

Čakajú na vyšetrovanie

Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov dnes povedal britskému ministrovi zahraničných vecí Williamovi Haguovi, že Bezpečnostná rada OSN by nemala zvažovať rezolúciu o Sýrii v reakcii na údajný chemický útok v krajine skôr, ako jej inšpektori OSN oznámia, čo tam zistili.     

"Je potrebné počkať na výsledky," zdôraznil Lavrov Haguovi, ktorého krajina predložila Bezpečnostnej rade OSN návrh rezolúcie schvaľujúcej opatrenia na ochranu sýrskych civilistov.

Konflikt trvá už 2 roky

Ministerstvo zahraničných vecí USA uviedlo, že "sýrsky režim by sa nemal skrývať za fakt, že Rusi pokračujú v blokovaní akcie voči Sýrii v OSN". Hovorkyňa ministerstva reportérom povedala, že Rusko, ktoré je hlavným dodávateľom zbraní do Sýrie, vetovalo tri prechádzajúce rezolúcie odsudzujúce vládu Bašára Asada a tieto jeho kroky spochybňujú, či je Bezpečnostná rada OSN efektívnym miestom pre riešenie vyše dvojročného konfliktu v Sýrii.     

Británia je presvedčená, že BR OSN by mala najskôr vidieť výsledky činnosti inšpektorov na chemické zbrane, kým podporí akúkoľvek vojenskú akciu v Sýrii. Vyplýva to z kópie návrhu, ktorým sa bude vo štvrtok zaoberať britský parlament.

Nevie sa, či látky použila sýrska vláda

Organizácia spojených národov dospela k záveru, že niektoré z dôkazov, ktoré má zatiaľ k dispozícii, svedčia o tom, že v Sýrii boli použité určité chemické látky. Na tlačovej konferencii v Ženeve to povedal zmocnenec OSN a Ligy arabských štátov pre Sýriu Lachdar Brahímí. Útok západné mocnosti pobúril. USA a ďalšie západné mocnosti nepochybujú o tom, že šlo o chemický útok. VIAC TU.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy