Oblačno
25°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Vojenský útok na Sýriu: Odpočítavanie začalo!
Zdielať na

Vojenský útok na Sýriu: Odpočítavanie začalo!

DAMASK / Organizácia spojených národov dospela k záveru, že niektoré z dôkazov, ktoré má zatiaľ k dispozícii, svedčia o tom, že v Sýrii boli použité určité chemické látky. Na tlačovej konferencii v Ženeve to povedal zmocnenec OSN a Ligy arabských štátov pre Sýriu Lachdar Brahímí. Útok západné mocnosti pobúril. USA a ďalšie západné mocnosti nepochybujú o tom, že šlo o chemický útok.

Nevie sa, či látky použila sýrska vláda

Brahímí ale vzápätí vyhlásil aj to, že OSN nedisponuje žiadnymi dôkazmi o tom, že tieto látky použila sýrska vláda. Brahímí je zásadne proti útoku na Sýriu bez mandátu Rady bezpečnosti OSN. 

USA a ich spojenci pripravujú odvetu za údajný chemický útok. Podľa americkej tlače by už vo štvrtok mohol Biely dom zverejniť správu tajných služieb, ktorá má dokázať, že zodpovednosť za útok nesie sýrska vláda.

Najčastejšie sa hovorí o tom, že USA sa rozhodnú pre krátku odvetu s pomocou riadených rakiet s plochou dráhou letu. Tie by mali byť vypálené z bojových lodí v Stredozemnom mori.

Rusko je zásadne proti útoku

Útok západné mocnosti pobúril. USA a ďalšie západné mocnosti nepochybujú o tom, že šlo o chemický útok. USA, ale taktiež aj Británia si myslia, že za útok je zodpovedný sýrsky prezident Bašár Asad. Hovorí sa aj o vojenskej odvetnej akcii, ktorá si kladie za cieľ Asada potrestať. Ako zdôrazňujú, rozhodne nejde o jeho zvrhnutie. 

Rusko však s takýmto postupom nesúhlasí. Minister zahraničia Sergej Lavrov povedal zmocnencovi OSN pre Sýriu Lachdarovi Brahímímu, že odvetný útok povedie k destabilizáciu celého regiónu. Damask zodpovednosť za útok naďalej odmieta. 

Téme sa venuje reportér Dárius Haraksin. INFORMÁCIE ONLINE TU.

SITA/ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy