Zatiahnuté
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Sýria obdržala zásielku zbraní. 400 ton od Turecka
Zdielať na

Sýria obdržala zásielku zbraní. 400 ton od Turecka

DAMASK / Sýrski povstalci dostali po správach o údajnom chemickom útoku tamojších vládnych síl zásielku 400 ton zbraní. Agentúre Reuters to uviedli zdroje zo sýrskej opozície.

Má ísť o jednu z najväčších zásielok zbraní, ktoré sa k rebelom za posledné dva roky dostala. Podľa jedného zo zdrojov dorazila z Turecka a momentálne je rozdeľovaná do skladov povstaleckých jednotiek na severe krajiny.

Opozícia tvrdí, že údajný útok vládnych síl chemickými zbraňami si v stredu vyžiadal stovky mŕtvych. Sýrska vláda naopak viní z chemických útokov povstalcov.

Za použitím chemických zbraní stoja vládne sily Sýrie

Podľa západných mocností predbežné dôkazy naznačujú, že za použitím chemických zbraní stoja sýrske vládne sily. Americký armáda momentálne preskupuje svoje sily v Stredomorí, aby bola pripravená na prípadný vojenský zásah proti Sýrii.

Podľa Iránu je sýrsky režim prezidenta Bašára Asada ochotný umožniť inšpektorom OSN vstup do oblastí, ktoré majú byť zasiahnuté údajným chemickým útokom. Experti OSN do Sýrie prileteli už pred týždňom, aby preverili skoršie prípady údajných chemických útokov, z ktorých sa obe strany navzájom obviňujú.

USA posiela k Sýrii vojnové lode

Americká armáda sa pripravuje na možnosť, že prezident Barack Obama sa rozhodne pre vojenský zásah proti Sýrii. Uviedol to minister obrany USA Chuck Hagel. 

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy