Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Turecko sa snaží o mier, Sýria zatiaľ neustupuje
Zdielať na
Zahraničie

Turecko sa snaží o mier, Sýria zatiaľ neustupuje

Turecko sa zatiaľ snaží vyriešiť sýrsky konflikt diplomatickou cestou. Vláda apeluje na medzinárodné organizácie, aby zastavili vojenské útoky. Sýria však naďalej pokračuje v bombardovaní.

Turci vraj vojnu nechcú

Napätie medzi Sýriou a Tureckom sa vystupňovalo minulý týždeň, keď Sýria zaútočila na turecké pohraničné mesto. Útok im Turci vrátili a vláda následne povolila vojenské operácie v Sýrii. Napriek tomu vyhlasujú, že nechcú vojenský konflikt.

"Nechceme vojnu. Ale faktom je, že sýrske útoky stále neprestávajú. A myslím si, že žiadna vláda by nezostala nečinná. Musíme ochrániť životy našich vojakov a civilistov," potvrdil hovorca tureckého ministerstva zahraničia Selcuk Unal.

Apelujú na zahraničie

Turecko poskytuje útočisko desaťtisícom sýrskym utečencov. Susedná krajina ich neustále ohrozuje. Vojnové riziko nebolo nikdy také reálne, ako teraz. Vláda apeluje na medzinárodné organizácie, aby konali a pomohli vyriešiť tento konflikt.

"Očakávamé od Sýrie, že prestane bojovať a začne riešiť problémy diplomatickou cestou. Mali by prestať v prvom rade ohrozovať vlastných ľudí, čím sa stopne aj ohrozovanie susedných štátov, vrátane Turecka," doplnil Unal.  

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy