Jasno
19°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
NATO podporí Turecko, pripustilo vojnu zo Sýriou
Zdielať na

NATO podporí Turecko, pripustilo vojnu zo Sýriou

Severoatlantická aliancia má pripravený plán obrany Turecka v prípade útoku zo strany Sýrie. Povedal to generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen, ktorý verí, že obom krajinám sa podarí zastaviť eskaláciu napätia.

Turecko sa môže spoľahnúť...

“Máme plán potrebný na obranu a ochranu Turecka, ak to bude nutné,” vyhlásil šéf aliancie pred stretnutím ministrov obrany jej členských krajín. Tureckú vládu Rasmussen pochválil za zdržanlivosť, no zdôraznil, že Ankara má podľa medzinárodného práva nárok na obranu. “Turecko sa môže spoľahnúť na solidaritu NATO,” vyhlásil.

Aliancia minulý týždeň na mimoriadnom zasadnutí veľvyslancov členských krajín vyjadrila podporu Turecku po tom, ako sýrska mínometná strela zabila piatich tureckých civilistov. Turecko a Sýria sa odvtedy navzájom niekoľkokrát ostreľovali. Turecký prezident Abdullah Gül v pondelok vyhlásil, že Turecko urobí všetko pre svoju obranu a Ankara už pracuje na “najhoršom scenári”.

Zároveň vyjadril presvedčenie, že konflikt v Sýrii, ktorý sa začal v marci minulého roka a ktorý ohrozuje aj susedné krajiny, nemôže trvať naveky.

Vojna na spadnutie

V severoatlantickej aliancii je 28 štátov vrátane Slovenska. Ak by nás alebo hocikoho iného z členských krajín niekto napadol, ostatní mu musia pomáhať. "Slovenská republika je pripravená v súlade s ustanoveniami Washingtonskej zmluvy pomôcť v rámci svojich možností, ak o to jeden zo spojencov požiada," uviedla hovorkyňa ministerstva obrany Martina Balleková.

Pred možnou vojnou medzi Tureckom a Sýriou najnovšie varuje už aj USA. Špičky krajín NATO sa diplomatickou cestou snažia konfliktu, do ktorého by sa chtiac nechtiac mohla vtiahnuť takmer celá Európa, zabrániť.

"Čo môže pre Slovensko znamenať zhoršenie vzťahov napríklad s Ruskou federáciou, s ktorou sa Slovensko za tejto vlády snaží vzťahy zlepšiť," povedal bezpečnostný analytik Ivo Samson.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy