Polojasno
24°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
SÝRIA: 16 mesiacov = 16 tisíc mŕtvych
Zdielať na

SÝRIA: 16 mesiacov = 16 tisíc mŕtvych

Nový mierový plán zvláštneho zmocnenca pre Sýriu Kofyho Annana počíta s vytvorením vlády národnej jednoty. Napísala to agentúra Reuters s odvolaním na diplomatov, podľa nich s návrhom súhlasia mocnosti vrátane Ruska.

Kabinet bez Asada

Podľa plánu by v novom sýrskom kabinete mali zasadnúť zástupcovia súčasnej vládnej aj opozičnej strany, nie však tých, ktorých účasť by podrývala vládu. Jeden z diplomatov uviedol, že vylúčenie účasti niektorých politikov vo vláde sa týka napríklad sýrskeho prezidenta Bašára Asada, aj keď ho dokument výslovne nevymenuje.

Annanov návrh bude jedným z hlavných bodov programu sobotného jednania v Ženeve, ktorého sa popri stálych členov Rady bezpečnosti OSN (USA, Veľká Británia, Francúzsko, Čína a Rusko) zúčastnia zástupcovia Európskej únie, Turecka či Ligy arabských štátov.

Podporí 5 stálych

Podľa diplomatov Annanov bezpečnostný plán podporí všetkých päť stálych členov Rady bezpečnosti, ktoré majú právo veta, teda aj Rusko, ktoré doteraz stálo za sýrskym prezidentom. Niektorí diplomati sa nechali počuť, že by ruské áno, návrhu mohlo znamenať hlbšiu zmenu postoja Moskvy v sýrskej otázke.

Podľa Reuters zatiaľ nie je jasné, či prijatie myšlienky vlády národnej jednoty značí i úplné odoprenie podpory Asadovi. Krvavý konflikt v Sýrii trvá už 16 mesiacov a za tú dobu si vyžiadal takmer 16 tisíc mŕtvych.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy