Oblačno
14°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Sýria je vo vojne. Prezident Assad je odhodlaný zvíťaziť
Zdielať na

Sýria je vo vojne. Prezident Assad je odhodlaný zvíťaziť

Sýrsky prezident vyslovil vetu, z ktorej behá mráz po chrbte. Sýria je vo vojne a jeho vláda urobí všetko preto, aby zvíťazila. Udržať si povstalcov od tela je preňho čoraz náročnejšie. Ozbrojenci sa už priblížili k hlavnému mestu.

Napadli budovu televízie

Prvý raz nasadila armáda aj delostrelcov priamo v Damasku. Povstalcov to však nevystrašilo. Dokonca napadli budovu provládnej televízie, zabili troch zamestnancov a odpálili v nej viaceré výbušniny.

Hlavná budova sýrskej provládnej televíznej stanice al-Ichbáríja sa stala terčom bombového útoku, ktorý si vyžiadal životy troch pracovníkov. Informovala o tom štátna televízia, pričom naživo odvysielala zábery z poškodených štúdií, ktoré boli sčasti stále v plameňoch. Súčasťou mimoriadneho vysielania bol aj rozhovor s novým ministrom informácií Amránom az-Zuhbím, podľa ktorého na sídlo satelitnej televízie neďaleko Damasku v ranných hodinách zaútočili "teroristické skupiny", ktoré odpálili v štúdiách výbušniny.

Krajina je v skutočnej vojne

Páchatelia podľa ministra "popravili novinárov a bezpečnostných pracovníkov" a dopustili sa tak "najhoršej masakry na médiách". Az-Zuhbí v tejto súvislosti poukázal na sankcie Európskej únie voči sýrskym provládnym médiám. "Všetci, ktorí podnecujú k násiliu a vedú kampaň proti Sýrii, musia niesť plnú zodpovednosť za tento zločin" povedal. Štátna televízia uvádza, že al-Ichbáríja napriek útoku neprerušila svoje vysielanie.

Protivládne povstanie v Sýrii sa v posledných dňoch vystupňovalo do prudkých bojov, ktoré najnovšie hlásia už aj z predmestí Damasku. Sýrsky prezident Baššár al-Asad v utorok pri príležitosti vymenovania novej vlády vyhlásil, že jeho krajina sa ocitla v skutočnej vojne.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy