Skoro jasno
23°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Odhalili najväčší kyberútok v dejinách
Zdielať na

Odhalili najväčší kyberútok v dejinách

Najväčší kyberútok v dejinách je odhalený. Podľa britského webového portálu televízie BBC ide o počítačový vírus pod názvom FLAME. Ruskí experti, ktorí vírus odhalili tvrdia, že ide o hrozbu, ktorú pravdepodobne nevyvinuli hackeri, ale doposiaľ nezistený štát.

FLAME - teda v preklade plameň. Takýto výstižný názov dostal počítačový vírus, ktorý je označovaný ako jedna z troch najväčších počítačových hrozieb, ktoré boli za posledné roky objavené.

Infikované sú tisícky počítačov

Podľa agentúry Reuters objavili vírus v tisícoch počítačoch, a to najmä v krajinách blízkeho východu ako Izrael, Irán, Sýria, Egypt, Sudán, Saudská Arábia či Libanon. FLAME nespôsobuje hmotné škody, je však doslova vysávač obrovského množstva citlivých informácií a dát.

Sleduje všetko

Akonáhle je systém infikovaný spustí sa množstvo operácií. Okrem iného napríklad snímanie obrazovky, nahrávanie rozhovorov, záznamenávanie úderov do klávesnice, a to všetko dokáže naprogramovaný vírus diaľkovo meniť.

Vírus Flame nebol podľa expertov vytvorený napríklad na krádeže peňazí z bankových účtov. Ide skutočne o závažný útok, ktorý podľa odborníkov prislúcha skôr doposiaľ nezistenému štátu než obyčajným hackerom.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

ISIFA

Súvisiace články