Jasno
12°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Chemický útok v Sýrii, stovky mŕtvych
Zdielať na

Chemický útok v Sýrii, stovky mŕtvych

DAMASK / Sýrska opozícia hlása chemický útok armády pri Damasku a stovky mŕtvych. Podľa agentúry Reuters prišlo pri útoku o život najmenej 213 ľudí.

Počty mŕtvych sa značne líšia

Agentúra DPA však hovorí o raketovej a delostreleckej paľbe a 430 mŕtvych. Údaje opozície ale zatiaľ nebolo možné nezávisle overiť. V Sýrii sa práve nachádzajú inšpektori OSN, ktorí majú vyšetriť predchádzajúce chemické útoky.

Podľa oboch agentúrnych zdrojov sa útok týka východného damaského predmestia Ghúta. Počet mŕtvych, o ktorých hovorí Reuters, je založený na údajoch zo strediska, ktoré zbiera informácie o mŕtvych z jednotlivých miest bojov. Opoziční aktivisti tvrdia, že rakety, ktoré obsahovali nervový plyn, spadli na oblasti Ajn Tarma, Zamalka a Džúbar.

V Sýrii sú vyšetrovatelia OSN

O tom, že v Sýrii zabíjali i chemické zbrane, prišli prvé správy tohto roku v marci. Opozícia a armáda sa obvinili z útokov navzájom. Damask súhlasil nakoniec s tým, aby niektoré z nahlásených prípadov prešetrili odborníci OSN. Dvadsať z nich do Sýrie dorazilo v nedeľu. Ich úlohou e potvrdiť či vyvrátiť správy o útokoch, kto ich spáchal, riešiť nemajú.

Sýria správy o použití chemických zbraní poprela

Sýria neskôr odmietla tvrdenia, že pri útoku na východné časti Damasku boli použité chemické zbrane. Podľa nemenovaného zdroja, ktorý sýrka štátna televízia citovala, sa tieto správy "absolútne nezakladajú na pravde" a sú zamerané na odvádzanie pozornosti tímu expertov OSN na chemické zbrane, ktorý je na misii v Damasku.


Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy