Zatiahnuté, dažďové prehánky
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Vytiahla Sýria chemické zbrane? Podľa opozície nimi zabila dvoch rebelov
Zdielať na

Vytiahla Sýria chemické zbrane? Podľa opozície nimi zabila dvoch rebelov

DAMASK / Sýrske vládne jednotky údajne použili chemické zbrane proti povstalcom obklopujúcim vojenskú základňu v meste Adrá neďaleko hlavného mesta Damasku. Podľa agentúry Reuters to oznámila sýrska opozícia.

O život mali prísť dvaja rebeli

Pri útoku mali prísť o život dvaja rebeli a ďalších 23 ich utrpelo zranenia. Správu opozície o použití chemických zbraní sa zatiaľ nepodarilo overiť. Sýrska organizácia pre ľudské práva (OSDH) taktiež informovala o útoku na zakladateľa a šéfa Sýrskej slobodnej armády (FSA) plukovníka Rijáda Asada.

Tento najvyššie postavený armádny prebehlík bol zranený v nedeľu večer pri výbuchu nastraženej nálože, kedy išiel autom v meste Majadín v provincii Dair az-Zaur. Nemenovaný turecký činiteľ agentúre Reuters potvrdil, že plukovník Asad utrpel pri explózii zranenie nohy a je ošetrovaný v Turecku.

Použitou chemickou zbraňou má byť fosfór

Najmenej jeden civilista bol zabitý a šesť zranených pri granátovom útoku na centrálne námestie v Damasku. Uviedla to sýrska televízia. V prípade údajného chemického útoku proti povstalcom vraj lekári popisujú "použitú chemickú zbraň ako fosfór, ktorý zasahuje nervový systém a spôsobuje poruchy rovnováhy a vedomia," uviedol prívrženec sýrskej opozície na damašskom predmestí Dúmá, kam boli prevezení zranení. Dvaja bojovníci vraj zomreli krátko potom, čo rakety explodovali v ich blízkosti.

Správy o použití chemického plynu behom povstania proti režimu prezidenta Bašára Asada v Sýrii sa objavili už minulý týždeň. Sýrske úrady a povstalci sa z vypálenia strely s chemickou látkou na severe krajiny obviňujú navzájom.

Podľa The Sunday Times bol použitý koncentrovaný slzný plyn

Incident bude vyšetrovať OSN. List The Sunday Times v nedeľu s odvolaním na odborníkov napísal, že pri útoku v sýrskej provincii Halab nebol použitý nervový plyn, ako sa predpokladalo, ale zrejme koncentrovaný slzný plyn.

Sýrsky arzenál chemických zbraní vyvoláva znepokojenie po celú dobu 2-ročného konfliktu v krajine. Západné štáty aj Rusko ale doposiaľ tvrdili, že všetky sklady týchto zbraní má pod kontrolou vláda. Izrael sa nechal počuť, že pokiaľ Damask chemické zbrane použije, vloží sa v tom prípade do konfliktu taktiež Izrael. Sýrska vláda opakuje, že sa k chemickým zbraniam neuchýli. Panujú ale obavy, že by sklady látok mohli padnúť do rúk radikálov, bojujúcich momentálne na strane sýrskej opozície.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy