Oblačno
24°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Blížiaci sa útok na Sýriu. Čo to znamená pre Slovensko?
Zdielať na

Blížiaci sa útok na Sýriu. Čo to znamená pre Slovensko?

BRATISLAVA, DAMASK / Podľa najnovších správ svetových agentúr je vojna v Sýrii už iba otázkou najbližších hodín. Ako môže konflikt v Sýrii ovplyvniť život na Slovensku?

Sýria ako obchodný partner

"Nemáme evidovaných žiadnych turistov, ktorí  by boli v Sýrii aktuálne. Vieme však o našich krajanoch, ktorí sa tam priženili alebo vydali, je to vyše 60 ľudí," hovorí hovorca ministerstva zahraničných vecí Boris Gandel. 

Nik zatiaľ nežiada o pomoc pri úteku. Veľvyslanectvo v Libanone je však denne s Bratislavou v kontakte. Tá je zatiaľ vo vyhláseniach smerom k Sýrii zdržanlivá.

"Uprednostňujeme súčinnosť medzinárodného spoločenstva opierajúc sa o mandát bezpečnostnej rady OSN," dodal Gandel. Aj obchodne sme so Sýriou prepojení. V tejto oblasti by pre nás ale vojna tiež neznamenala nič.

"Sýrsku republiku nepovažujeme za významného obchodného partnera, čo sa týka zahraničného obchodu. Za minulý rok bol obrat 21 000 eur, aj to len v rámci importu," hovorí hovorca ministerstva hospodárstva Stanislav Jurikovič.

USA zaútočia od mora

Je tu však jedno veľké ale. USA už rozmiestnili svoje jednotky v Stredozemnom mori, na Cypre aj v Turecku. A to sú naše obľúbené dovolenkové destinácie.

"Pokiaľ sa na Sýriu zaútočí, tak sa zaútočí z mora. Bude sa útočiť z vojenského loďstva, ktoré sa do východného Stredomoria už presunulo," hovorí Matej Drotár, Inštitút bezpečnostných štúdií MO SR.

Obavy z poklesu záujmu o dovolenky zatiaľ nie sú. Sýria už ale pohrozila, že po útoku príde protiútok. Svoje kroky chce konzultovať s Ruskom a Iránom. Ten už dokonca pohrozil útokom na Izrael. A tu už by sa konflikt týkal skoro celého sveta.

"Pokiaľ islamská republika Irán zaútočí na štát Izrael, tak to bude mať veľmi zlé dopady pre medzinárodné spoločenstvo, pre región samotný," dodáva Drotár. Analytik však skôr predpokladá prípadný útok libanonského Hizbaláhu podporovaný Iránom. Vylúčiť sa však nateraz nedá nič.

Téme sa venuje reportér Dárius Haraksin. INFORMÁCIE ONLINE TU.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy