Jasno
25°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Vojna v Sýrii začala už dávno! Kybernetická
Zdielať na

Vojna v Sýrii začala už dávno! Kybernetická

WASHINGTON / Analýza amerických expertov na zbrane môže objasniť kľúčovú otázku v súvislosti s chemickým útokom v Sýrii z 21. augusta - ako sa z rakiet mohlo uvoľniť toľko jedovatého plynu, že dokázal pripraviť o život 1 426 ľudí. Uviedla to agentúra DPA.

Štúdiá založená na fotografiách

Analýza dvoch nezávislých amerických odborníkov na zbrane môže byť užitočná pre USA i ďalšie západné krajiny, ktoré sú presvedčené, že za chemický útok je zodpovedný režim sýrskeho prezidenta Bašára Asada.    

Fyzik z Massachussetského inštitútu technológie Theodore A. Postol a expert na jadrové hlavice Richard M. Lloys zrealizovali svoju štúdiu založenú na fotografiách a videozázname vraku z predmestia sýrskej metropoly Damask, kde sa útok 21. augusta odohral.

Rakety boli schopné niesť sarín

Postol agentúre DPA vo štvrtok poskytol kópiu svojej analýzy. Jej záverom bolo, že rakety na fotografiách mohli byť schopné niesť do 50 litrov smrtiaceho sarínu, píše DPA. O štúdii informoval aj denník New York Times.

Experti uviedli, že ich analýza vyvracia predchádzajúce tvrdenia, podľa ktorých rakety neboli schopné niesť dostatočné množstvo sarínu, ktorý spôsobil uvedené množstvo obetí.

Neviem koľko kanistrov a kam dopadli

Postol a Lloyd podľa agentúry DPA vykonali rozsiahlu analýzu fotografií a videí zverejnených na internete, na ktorých boli zachytené trosky viacerých rakiet. Dospeli k názoru, že rakety boli upravené a dômyselne navrhnuté na to, aby dokázali uniesť toľko sarínu, ktorý by zabil 1 426 ľudí. Takýto počet obetí chemického útoku uvádza administratíva amerického prezidenta Baracka Obamu.

"Nemám informácie o tom, koľko kanistrov bolo vypálených, ani o tom, kam dopadli," povedal pre DPA Postol. "Ale ak sa pokúšate o nepriamy argument, že zahynulo viacero ľudí, toto to zaručene podporuje," dodal.

Ďalší útok bude kybernetický

V prípade vojny v Sýrii sa už dnes otvorene hovorí aj o paralelnej kybervojne. V 21. storočí je totiž podľa expertov virtuálne bojové pole dôležitejšie ako to reálne. Odborníci však zároveň hovoria o počítačovej zaostalosti Sýrie.

Hovoria teda, že sýrski kybervojaci nemajú na viac ako na útok, pripomínajúci bežných hackerov. V opačnom garde, teda v prípade Američanov, by kyberútok znamenal pre Sýriu oveľa väčšie straty. Aj ten je však limitovaný už spomínaným slabým pokrokom internetizácie v Sýrii. Preto len ťažko v tomto smere predpokladať rozsiahlu americkú ofenzívu.

Téme sa venuje reportér Samuel Migaľ. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy