Zatiahnuté, dážď
14°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Izrael sa priznal, že vystrelil rakety smerom na Sýriu
Zdielať na

Izrael sa priznal, že vystrelil rakety smerom na Sýriu

MOSKVA / Rusko v oblasti Stredozemného mora zaznamenalo štart dvoch balistických objektov. Prezidenta Vladimíra Putina o tom podľa štátnej agentúry RIA Novosti informoval minister obrany Sergej Šojgu.

Odpálenie rakiet zachytil diaľkový radar

Podľa ruskej agentúry boli "objekty" vypálené z centrálneho sektoru Stredozemného mora východným smerom. Odpálenie zachytil v utorok ráno o 8:16 SEČ diaľkový radar ruského varovného systému v Armavire na juhu európskej časti Ruska.

Rusko v minulých dňoch so znepokojením sledovalo posilňovanie americkej námornej flotily vo východnej časti Stredozemného mora. V oblasti operujú dve americké obojživelné vrtuľníkové lode a päť krížnikov, ktoré kotvia na dostrel od sýrskeho pobrežia.

Priznal sa Izrael

K raketám sa neskôr priznal Izrael. V spolupráci so Spojenými Štátmi testoval svoju obranu proti Sýrii a Iránu. Strely dopadli do mora. Francúzi medzitým vyrukovali s novými dôkazmi proti prezidentovi Assadovi – na satelitných záberoch zachytili miesta, kde došlo k chemickému útoku. Práve tie ovláda sýrska armáda. V Spojených štátoch zasa minister zahraničných vecí, John Kerry a šéf obrany, Chuck Hagel presviedčajú zahraničný výbor Senátu o nutnosti zásahu v Sýrii.

Ruské vojnové lode

Do regiónu zároveň z Arabského mora smeruje lietadlová lod USS Nimitz.
Neďaleko sýrskych brehov operuje aj najmenej päť ruských vojnových lodí a prieskumové plavidlo Priazovje pre monitorovanie elektronickej komunikácie.

Sýrsky prezident Bašár Asad odmietol obvinenia, že jeho režim stojí za chemickým útokom neďaleko Damasku z 21. augusta. Pohrozil tiež odvetou každej krajine, ktorá poskytuje podporu sýrskym povstalcom. VIAC TU.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ilustračná foto

wikipedia.org

Súvisiace články

Najčítanejšie správy