Oblačno
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Vydesení na smrť. Pod turistami praskla sklenená vyhliadka
Zdielať na

Vydesení na smrť. Pod turistami praskla sklenená vyhliadka

Zdroj: SITA

CHICAGO / Presklené vyhliadkove plošiny chicagskeho mrakodrapu Willis Tower sú obľúbenou atrakciou. Poskytujú nádherný výhľad na mesto z výšku 410 metrov. Štvorica turistov navštívila vychýrený mrakodrap. Zažili poriadny šok. Keď si sadli na dlážku, sklo pod nimi začalo praskať. Informáciu priniesol Chicago Tribune.

Nič im nehrozilo

"Cítil som, ako sklo praská. Úprimne, bol som v šoku. Všetkých nás to vystrašilo," popísal chvíle Alejandro Galibay z Kalifornie.

Šéf firmy Mike Swanberg, ktorá sklo mrakodrapu nainštalovala, uviedol, že strach bol síce pochopiteľný, ale v skutočnosti turistom nič nehrozilo. Praskla iba šesť milimetrovová ochranná vrstva. "Pod ňou je deväťcentimetrové sklo, ktoré udrží deväť ton váhy," vysvetlil Swanberg pre Chicago Tribune.

Kedysi najvyššia budova sveta

Tenšia vrstva chráni sklo pred šrabancami a každých šesť až deväť mesiacov je vymenená. Swanberg dodal, že sa nestáva často, aby praskla. Za posledných päť rokov sa to stalo trikrát. Väčšinou dôjde k prasknutiu po tom, čo sa sklo niečo spadne.

Inšpektori stavebného úradu všetky štyri vyhliadky nechali preventívne zatvoriť. Krátko po incidente boli tri z nich opäť otvorené pre návštevníkov.

Mrakodrap Willis Tower bol dokončený v roku 1973 a až do výstavby malajzijských Petronas Twin Tower s výškou 442 metrov bol najvyššou budovou sveta.

Súvisiace články