Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Prevratný objav! Príčina Syndrómu náhleho úmrtia detí je známa
Zdielať na

Prevratný objav! Príčina Syndrómu náhleho úmrtia detí je známa

BRATISLAVA / Lekári prichádzajú s prevratným objavom. Údajne odhalili príčinu Syndrómu náhleho úmrtia dojčiat a čoskoro mu dokonca budú vedieť predísť. Ak by to skutočne bola pravda, zachránili by životy stoviek drobných ľudských bytostí.

Odpadková diagnóza

SIDS, alebo syndróm náhleho úmrtia dojčiat, je najstrašidelnejšia diagnóza modernej medicíny, pretože lekári stále nepoznajú jeho presnú príčinu. Postihuje najmä drobné a predčasne narodené deti, ale aj úplne zdravé bábätká, a to bez akéhokoľvek medicínskeho vysvetlenia.

"Táto diagnóza sa nazýva aj odpadková diagnóza - určí sa, keď sa všetky ostatné vylúčia," vysvetľuje neurológ MUDr. Peter Valkovič. "Patológ nič nezistí. Sú to vlastne úplne zdravé deti," dodáva doktorka MUDr. Monika Antošová.

Minulý rok zomrelo 28 detí

V minulom roku u nás pochovali až 28 detí. Najmladšie malo iba 4 týždne, najstaršie 6 mesiacov. Tím lekárov z USA u všetkých bábätiek postihnutých syndrómom náhleho úmrtia konečne objavil spoločného menovateľa - chemickú nerovnováhu v mozgovom kmeni.

"U niektorých bábätiek nedochádza k aktivácii dýchania, napriek tomu, že telo má nedostatok kyslíka," dodáva neurológ. Mozog ich jednoducho neprebudí na to, že sa dusia a spinkajú ďalej... No aj keď lekári teraz vedia prečo, anomáliu zatiaľ deťom nedokážu diagnostikovať.

Pohladkajte ho

Zatiaľ vieme šancu na pridusenie alebo udusenie dieťatka aspoň zmenšiť. "Nespať na brušku, zabezpečiť si monitory dychu - dajú sa aj zapožičať," radí  pediatrička.

A ak sa predsa len rozozvučí, prvá pomoc je celkom jednoduchá. Zastúpiť mozgový kmeň - čiže dieťatko prebrať, aby sa nezabudlo nadýchnuť. Na čo stačí jemné fúknutie do tváre, alebo obyčajné pohladenie.

Téme sa venuje reportérka Dana Strculová. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články