Oblačno
14°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Za tmy do práce, málo času na rodinu...
Zdielať na

Za tmy do práce, málo času na rodinu...

BRATISLAVA / Slováci sa nestíhajú venovať rodinám a príliš veľa času trávia v práci. Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnil Eurofond. Pre vysoké pracovné nasadenie mnohí Slováci prichádzajú o vzácne okamihy so svojimi ratolesťami. A navyše kto veľa pracuje, hrozí mu, že ho postihne syndróm vyhorenia. Analytici sa zhodujú na tom, že doba je zlá...

Tretina si musí kusnúť do jazyka

"V Poľsku má tento problém 45 percent ľudí, no a v Maďarsku a Česku 40 percent ľudí," informuje analytička Eva Sadovská. Napríklad takí manželia Zuzka a Janko. Povedali si jednoducho dosť a pre neustále sa zvyšujúci čas strávený v práci, odchádzajú zo Slovenska. Smer - Nový Zéland.

"Sme si povedali, že musíme zmeniť náš život, musíme spomaliť, musíme si ho viac vychutnávať," opisuje Zuzka. Takéto veľké životné rozhodnutie si však nemôže dovoliť každý. Tretina pracujúcich Slovákov si pravidelne musí kusnúť do jazyka a krok.

V rámci V4 sme na tom dobre

A nejde pritom len o vrcholových manažérov. Tento problém má viac ako 55 percent ľudí s najnižšími príjmami. Tí zas väčšinou musia tráviť v práci toľko času hlavne preto, aby vôbec "prežili" a čo to zarobili.

"Tretina slovenských domácností má kvôli času strávenému v práci problémy s plnením rodinných povinností, avšak v rámci V4 sme na tom ešte dobre," dodáva Sadovská.

Nezvládol prísť do práce

Najviac ide práca na úkor rodiny v Lotyšsku, Chorvátsku a na Cypre. Naopak pozor si na to dávajú hlavne Rakúšania a Nemci. Mnohí Slováci si jednoducho toho naváľajú na seba viac ako dosť. Píše portál európske noviny.sk.

"Dokonca sme riešili jeden prípad vyhorenia mladého človeka, ktorý popri práci robil ďalšie tri projekty. V podstate nezvládal prísť druhý deň do práce," opisuje Ivana Molnárová z Profesia.sk.

Téme sa venuje reportér Adam Zavřel. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy