Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Zaručený recept ako zvládať menštruačnú nervozitu a bolesť
Zdielať na

Zaručený recept ako zvládať menštruačnú nervozitu a bolesť

BRATISLAVA / Príroda to zariadila tak, že mesiac čo mesiac ženy prežívajú nie práve najpríjemnejšie obdobie. Menštruácia však netrápi len nás, ale aj naše okolie. Ovplyvňuje totiž náladu a správanie. A pritom za to ženy nemôžu, keďže hormóny ich psychiku ovplyvňujú, či sa im to páči alebo nie. No aj to sa vraj dá odborne riešiť. Terapeutka učí ženy a dokonca aj mužov, ako prijať svoju cykličnosť.

Nervózne obdobie

Daj mi pokoj! Takáto veta sa v mnohých domácnostiach opakuje každý mesiac. Dá sa s tým niečo urobiť? Dobre známy predmenštruačný syndróm súvisí s prirodzeným cyklom ženy.

Hormonálne zmeny v tele ženy majú výrazný vplyv na jej psychiku. "Ženy sú vtedy viac citlivé, podráždenejšie a reagujú na zmenu svojho fyzického stavu,"  vysvetľuje psychológ Karol Kleinmann.

Ako to zvládnuť

Tento problém trápil aj terapeutku Danu-Sofie Šlancarovú. Aj na základe vlastných skúseností sa rozhodla pomáhať ženám zvládať toto obdobie projektom Cyklická žena a taktiež prednáša. "Prvým krokom je prijatie faktu, že sa nám menia nálady, emócie a energia," dodáva terapeutka Dana Sofie Šlancarová.

Prekvapila nás prítomnosť jedného muža na jednom zo sedení. "Vnímam, že som tomu začal prikladať väčšiu dôležitosť a pozornosť. Muž a žena nie sú na 5 dní do mesiaca oddelení, práve naopak," myslí si Mário.

Denník

Súčasťou opatrení je aj trojmesačné vedenie si cyklického denníka, ktorý zahŕňa sebapoznanie ženy. "Prvý krok k tomu, aby sa žena vyrovnala so svojou bolestivou menštruáciou je, aby prijala svoju cyklickosť," dodáva terapeutka.

Štyri fázy

Cyklus ženy je rozdelený na štyri fázy. Dynamická fáza je hneď po menštruácii, keď je žena plná energie. Expresívna je je v období ovulácie a je plná pohody. Kreatívne je predmenštruačná a je plná nápadov. Reflektívna v období menštruácie je fázou oddychu. 

"Žena môže ovplyvniť negatívne stavy, ktoré prichádzajú v období pred menštruáciou, po prípade počas bolestivej menštruácie," vysvetľuje terapeutka Šlancarová.

Poznanie vlastného cyklu ženu je dôležité nielen pre pokoj v rodinách, ale dokonca aj pre firmy. Pochopenie princípu cyklickej ženy dáva nádej na ukončenie "pekla", ktoré menštruáciu neraz sprevádza a to aj pre ženy a aj pre mužov.

Téme sa venuje reportér Laco Ďurkovič. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články