Jasno
21°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Desivá realita: Slovenskí dôchodcovia trpia podvýživou
Zdielať na

Desivá realita: Slovenskí dôchodcovia trpia podvýživou

BRATISLAVA / Aj u obéznych ľudí hrozí veľké riziko podvýživy. Príčinou je strava, ktorú jeme. Tá totiž nie vždy obsahuje živiny. A podvýživou trpia napríklad aj niektorí slovenskí dôchodcovia. Preto poradíme, ktoré zdravé potraviny kúpite aj za menej peňazí.

Za kvalitu si priplatíte

"Kúsok salámy alebo mäsa musím denne zjesť. Vajcia, slaninku, salámu a maďarský chlieb," hovoria respondenti. Tak toto podľa lekárov rozhodne nie sú zdravé potraviny. Mnohí z nás sú však zvyknutí práve na takúto stravu. Napríklad slovenskí dôchodcovia podľa odborníkov trpia podvýživou. Problémom sú peniaze. A nielen pre penzistov...

Avšak mnohí z nás musia svoj jedálniček prispôsobiť finančným podmienkam. A práve tu je celý problém. Všetko opäť raz končí pri peniazoch. "Keď chcete hľadať kvalitné bielkoviny, kvalitné tuky a celozrnné výrobky, tak všetko ak to je kvalitné, určite to nebude mať nízku cenu," tvrdí viceprezidentka Slovenskej spoločnosti všeobecného praktického lekárstva  MUDr. Iveta Vaverková.

Mladí jedia málo ovocia

Kým starší počítajú každý jeden cent, u mladšej generácie je najväčším problémom uponáhľaná doba. "Fastfoodové veci, málo ovocia a zeleniny," informuje gastroenterológ MUDr. Miloš Bubán.

Podľa lekárov by ste preto mali pri kúpe jedla myslieť najmä na živiny. Namiesto sladkostí môžete v konečnom dôsledku kúpiť ovocie, ktoré má taktiež cukry a vitamíny nájdete najmä v sezónnych potravinách.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články