Zatiahnuté
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Prestanete fajčiť a priberáte? Môžu za to tieto baktérie!
Zdielať na

Prestanete fajčiť a priberáte? Môžu za to tieto baktérie!

BRATISLAVA / Mnohí z vás už určite veľakrát chceli skoncovať s cigaretami, no odradilo vás to, že by ste mohli pribrať. Po príčine, prečo ľudia priberajú, keď prestanú fajčiť, vedci dlho pátrali. Zatiaľ s malými úspechmi. Tím švajčiarskych vedcov však tvrdí, že na to prišiel.

Baktérie sa začnú rýchlo množiť

Vraj sú za kilogramami navyše črevné baktérie, ktoré sa začnú prudko množiť. V okamihu, keď fajčiar zahasí svoju poslednú cigaretu, sa jeho telo začne obaľovať tukom a rásť takto do šírky.

Podľa štatistík sa to stáva až ôsmim z desiatich. "Som sa doslova vypapala na váhu, ktorá bola o tirnásť kíl viac," tvrdí Adriana. "Tie prvé tri mesiace som išiel okolo päť kíl hore," hovorí Juraj.

Švajčiarski vedci sa pokúsili nájsť príčinu prečo je to tak. A dospeli k tomu, že po poslednej cigarete sa začne prudko meniť zloženie črevnej mikroflóry. "Je veľmi podobné zloženiu črevnej flóry u obéznych ľudí," uviedla Dagmar Prokešová, odborníčka na výživu.

Do tela ide viac energie, ktorá sa ukladá ako tuk

Niektoré kmene proteobaktérií získali prevahu na úkor napríklad aktinobaktérií. Čo má za následok, že telu sa dostáva z potravy oveľa viac energie, ktorá sa potom uloží v podobe tuku. "Myslím si, že toto môže mať určitý súvis a tým pádom aj vplyv," dodáva Prokešová.

Ale nie je hlavnou príčinou, tých je podľa odborníčky na výživu viac. "Priberanie je veľmi komplexný dej," dodáva Prokešová. Takže ani tento objav neprinesie praktický návod na to, ako prestať fajčiť a nepribrať.

Riešenie je vraj skôr v nikotíne, ktorý má na priberanie oveľa väčší vplyv. "Má už dokázané priame a dosť veľké účinky na náš metabolizmus," tvrdí odborníčka na výživu.

Po cigarete sa ľudia cítia ako najedení

Nikotín napríklad pôsobí na vylučovanie serotonínu - hormónu šťastia a človek sa po cigarete cíti akoby sa najedol. Zároveň spomaľuje vyprázdňovanie žalúdka, fajčiar sa tak cíti dlhšie najedený. Okrem toho odbúrava aj tuky a pomáha spaľovať energiu. "Jednak zvyšuje priamy energetický výdaj o 5-10 percent, čo je skoro 200 kilokalórií denne," dodáva Prokešová.

Preto ak seknete s fajčením, cítite sa viac hladní a aj napriek tomu priberáte. "Čo je potešiteľné, cigareta nie je jediným zdrojom nikotínu," dodáva Prokešová. Telo ho dokáže získať aj z potravy, napríklad z paradajok, paprík či zemiakov. 

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články