Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
PRIESKUM. Máte doma prváka? Takto sa dá ušetriť
Zdielať na

PRIESKUM. Máte doma prváka? Takto sa dá ušetriť

BRATISLAVA / Už o necelý týždeň školáci opäť zasadnú do lavíc. Pre tých najmenších je to vždy veľká premiéra. Jedného prváčika má doma aj reportér Samuel Migaľ. A tak sa vybral na nákup, ktorému sa nevyhne žiadny "majiteľ" budúceho školáka...

Základný zoznam je 30 položiek

Z Dálie (6) bude v septembri veľká prváčka a plán bol jasný. Nakúpiť školské potreby. "Ceruza mäkká, voskové farby, pastelové farby, plastelína, guma mäkká...," menuje zoznam Samuel Migaľ.

A to je len zlomok toho, čo musia rodičia kúpiť pre svoje deti. Poďme sa teda pozrieť, koľko stojí základná školská výbava pre prváka. Dália dostala zoznam takmer 30-ich položiek. najdrahšou z nich je školská taška. Jej priemerná cena je 54 €.

Teraz má však priestor na hlavné slovo jej nová majiteľka. Ešteže je z Dálie už v šiestich rokoch praktická slečna. "Mne sa zdá, že táto je lepšia, tam už nemusíte kupovať tú fľašu," hovorí Dália.

Štartovací balíček = 107 €

Suma sumárum za všakovaké zošity, školské dosky, peračník, pomôcky na výtvarnú výchovu a geometriu Samo zaplatil cez 107 eur. Približne toľko teda u nás stojí štartovné pre prváka.

Podobný nákup ako u nás na Slovensku sme sa rozhodli urobiť aj v susednom Poľsku. Hneď v prvom obchode nás ale prekvapili podstatne nižšie ceny ako u nás. Výkres o veľkosti A4 stál v malom obchode 0,40 €.

V Poľsku sú školské potreby lacnejšie

Lacnejšie ako u nás sú ale aj iné položky. Celý nákup vrátane peračníka a školskej tašky nás vyšiel v prepočte na asi 60 eur.

Do Poľska chodia školské potreby kupovať vraj aj Slováci. "Ľudia z pohraničných miest prichádzajú na nákupy k nám do Poľska, lebo aj keď si vymenia peniaze, môžu si nakúpiť viac kvalitného tovaru," hovorí majiteľka obchodu v Poľsku.

S blížiacim sa termínom začiatku školského roka však mnohí predajcovia robia akcie. Či už na školské tašky, dosky alebo peračníky. To, že s nákupom ešte chvíľu počkáte sa vám v konečnom dôsledku niekde môže ešte viac finančne oplatiť.

Téme sa venuje reportér Peter Dzurilla. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články