Jasno
11°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Zo stromov nepadá len ovocie, ale aj deti!
Zdielať na

Zo stromov nepadá len ovocie, ale aj deti!

BRATISLAVA / Odreniny, pomliaždneniny alebo zlomeniny sú pre letné prázdniny typické. Denne navštívi centrálne príjmy nemocníc aj 30 pacientov so športovými úrazmi. K zraneniam však neprichádzame iba na bicykli alebo na korčuliach. Čoraz viac úrazov sa stáva aj pri páde zo stromov.

2 týždne = 150 ošetrených detí

"Počet zranení sa v porovnaní s júnom takmer zdvojnásobil. V priebehu prvých dvoch prázdninových týždňov sme na oddelení urgentného príjmu ošetrili 150 detí," tvrdí hovorkyňa FnSP Mária Koporecová.

Len v Bratislavskej univerzitnej nemocnici ošetrili lekári za prvé dva týždne prázdnin 1 400 úrazov. V Košiciach ich bolo 600, v Banskej Bystrici 349.

"Dominujú  zranenia z bicykľovania a korčuľovania, teda z hrádzí, ale sú to aj ďalšie letné aktivity v tejto kategórii, sú to najmä ľudia medzi 20 a 40 rokov," dodáva hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Petra Stano Maťašovská.

Nebezpečné sú najmä pády zo stromov

Ide najmä o odreniny, pomliaždeniny, ale aj zlomeniny dolných a horných končatín či rebier. Športovci ale prichádzajú do nemocníc aj s ťažkými poraneniami vnútorných orgánov, hlavy a chrbtice.

Veľa úrazov sa však stáva aj pri práci v záhrade. Najnebezpečnejšie sú práve pády zo stromov. "Najnovší prípad je mladý človek okolo 30 rokov, ktorý bol  brigádovať a spadol z marhule a odtrhol si pritom slezinu," vysvetľuje Maťašovská.

Často však padajú zo stromov nielen deti ale aj ľudia nad 55 rokov. Pri lezení na strom je dôležité snažiť uchopiť konáre, ktoré sú hrubšie a čo najbližšie ku kmeňu. Ak už padáte tak sa snažte rukami zachytiť najbližšieho konára.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články