Jasno
16°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Prašnosť v mestách zabíja. 5 600 úmrtí ročne
Zdielať na

Prašnosť v mestách zabíja. 5 600 úmrtí ročne

BRATISLAVA / Hoci utierate prach pravidelne, ak bývate vo veľkom meste, stále na nábytku niečo nájdete. Málokto ale vie, že práve prach môže byť skutočným zabijakom. Ročne totiž prispeje k úmrtiu tisícok ľudí, medzi inými aj astmatikov.

Za znečisťovanie hrozia pokuty

Za znečisťovanie ovzdušia síce hrozia pokuty, ale reálne sa s týmto problémom nič nerobí.Po celom Slovensku sú desiatky staníc, ktoré merajú kvalitu životného prostredia. Limity sú stanovené pravidlami Európskej únie. "Momentálne na Slovensku prekračujeme limity prašnosti, ktoré udáva Európska únia a tie ešte nie sú dostatočné pretože Svetová zdravotnícka organizácia hovorí, že tieto limity by mali byť ešte tvrdšie," uviedla Lucia Szabová z Greenpeace.

Miniatúrne prachové častice sa zachytávajú v tkanivách, kde môžu spôsobiť rakovinu alebo až v krvi, ktorú zahusťujú a dôsledkom sú infarkty. "Prachové častice predstavujú vážne ohrozenie ľudského zdravia. Ide dokonca o jedno z najvážnejších ochorení," uviedol lekár Miroslav Šuta.

5 600 úmrtí ročne

Znečistenie pochádza hlavne z dopravy, dieslových motorov, pecí a tiež z priemyslu. Dôsledkom sú aj tisíce mŕtvych na Slovensku. "Prašnosť na Slovensku spôsobí až 5 600 úmrtí ročne. je to veľmi vážny problém...," domnieva sa Szabová.

Problém s prašnosťou v mestách má riešiť ministerstvo životného prostredia, ktoré priznalo skutočnosť, že nám hrozia 10-tisícové pokuty za prekračovanie stanovených limitov. "Európska komisia momentálne vedie voči mnohým štátom, aj voči Slovenskej republike konanie. Veríme, že sa čoskoro vyrieši," uviedol Maroš Stano, hovorca ministerstva životného prostredia.

Nový program vlády

Svoju doterajšiu nečinnosť ospravedlňujú a obhajujú tým, že už vo februári schválila vláda nový program. "Ministerstvo životného prostredia si tento problém uvedomuje ako reálny a preto pracuje aj na vykonávaní stratégie, ktorá má túto prašnosť znížiť," dodáva Stano. 

Téme sa venuje reportér Laco Ďurkovič. INFORMÁCIE ONLINE TU.

SITA

Súvisiace články