Polojasno
24°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Lekárenská turistika. Môže za to častá kategorizácia
Zdielať na

Lekárenská turistika. Môže za to častá kategorizácia

BRATISLAVA / Určite sa vám už niekedy stalo, že liek, ktorý vám predpísal lekár v lekárni nemali,ale museli vám ho objednať... Z takejto situácie nemajú radosť ani samotní lekárnici. Tvrdia však,že ak chcú prežiť liečivá v skladoch držať nemôžu, inak by na nich prerábali.

Ráno objednám, poobede sú tu

V menších regiónoch to funguje asi takto, ak si chce pacient vybrať svoj liek, musí nasadnúť na autobus a cestovať do lekárne vzdialenej aj 20 kilometrov. Lekárnici spod Tatier majú podla ich slov dostatočné zásoby, priznávajú ale, že na niektoré lieky sa čaká aj tu.

"Minimálne dve hodiny, to znamená keď ráno objednáme tak poobede sú tu a maximálne tak deň," povedala vedúca lekárne Janka Bizovská. Pre pacienta je tak najväčší problém cestovanie, ak musí čakať, s najväčšou pravdepodobnosťou nestihne autobus domov. Viacerí to potom riešia takto: "Ak musím čakať, tak dcéra mi prinesie, dám jej lístok a na druhý deň príde," hovorí obyvateľka Plavnice.

Je to celoeurópsky trend

Podľa lekárnikov môže za túto lekárenskú turistiku jednomesačná kategorizácia liekov. Kedysi kategorizácia liekov prebiehala raz za tri mesiace, no teraz je to každý mesiac. To znamená, že lekáreň je každý mesiac povinná aplikovať nové rozhodnutia ministerstva zdravotníctva vo veci určovania cien liekov.

Lekáreň preto lieky od distribútorov objednáva aj trikrát denne. Kým v minulosti to bolo 3krát týždenne. Podľa ministerstva ide o celoeurópsky trend. Vďaka každomesačnej kategorizácii sa môžu Slováci oveľa rýchlejšie dostať k inovatívny liekom. Nič to však nemení na tom, že do lekárne sa aj pre obyčajne antibiotiká musíme prejsť dvakrát.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články