Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Preplatky za lieky môžte očakávať v najbližších dňoch
Zdielať na

Preplatky za lieky môžte očakávať v najbližších dňoch

BRATISLAVA / Dôchodcovia a zdravotne ťažko postihnutí ľudia môžu v najbližších dňoch očakávať peniaze od svojej poisťovne. Budú totiž vracať preplatky toho, či museli doplácať za lieky. A ide o státisíce eur. Zisťovali sme, kto má na to nárok a ako sa dá na liekoch ušetriť ešte viac.

Dôchodca má podľa zákona nárok na vrátenie doplatku za lieky vtedy, ak za jeden štvrťrok zaplatí za lieky viac ako 45 €. V prípade zdravotne ťažko postihnutých občanov je to viac ako 30 eur. Dôležitú úlohu hrá v tomto prípade aj výška dôchodku. "Ich dôchodok nie je vyšší ako 372 eur," uviedla hovorkyňa poisťovne Union Judita Smatanová.

Lieky, ktoré sú hradené z verejného zdravotného poistenia

Nezáleží na tom, či ste doplácali za jeden liek na jednom recepte alebo za množstvo liekov na viacerých receptoch. Je tu však jedna podmienka. Do limitu 30 alebo 45 eur sa počítajú len tie lieky, ktoré sú hradené z verejného zdravotného poistenia a majú najnižšiu cenu. "To znamená, že ak lekár predpíše liek za najnižšiu cenu, ale v lekárni si pacient vyberie drahší liek, do limitu zarátame pacientovi len úhradu najnižšej ceny," uviedla PR špecialistka poisťovne Dôvera Monika Šimunová.

Ako to vyzerá v praxi? Lekár vám predpíše liek s doplatkom 5 eur. Ak ale existuje liek, ktorý je rovnako účinný a doplácajú sa zaň len 2 eurá, do limitu spomínaných 45 eur sa započítajú len tie 2 eurá. Tri eurá zaplatíte z vlastného vrecka, pretože ste sa sami rozhodli pre drahšiu alternatívu.

Ak si vyberiete lacnejší liek, ušetríte

Ak by si pacienti v lekárni vyberali lacnejšiu verziu svojho lieku, tzv. generikum, ušetrili by na doplatkoch viac. Mnoho Slovákov to však nerobí. Myslia si totiž, že liek predpísaný lekárom, je ich jediná možnosť. "Preto odporúčame pacientom, aby sa vždy informovali o cenovo najdostupnejších liekoch určených na ich ochorenie," uviedla hovorkyňa VšZP Dana Gašparíková.

Zdravotné poisťovne budú zasielať preplatky priamo na bankové účty alebo poštovou poukážkou na adresu, ktorú má poistenec nahlásenú v informačnom systéme.

Téme sa venuje reportérka Beáta Ksenzsighová. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články