Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Rekordne drahé lieky na rakovinu. Je to nechutný biznis, tvrdí ministerstvo!
Zdielať na

Rekordne drahé lieky na rakovinu. Je to nechutný biznis, tvrdí ministerstvo!

Problém s drahým onkologickým liekom, ktorého cena stúpla 10-násobne zo dňa na deň, má pokračovanie. Ako televízia JOJ zistila, výrobca takto prudko zdražel aj ďalších 5 liekov pre onkologických pacientov. Ministerstvo otvorene hovorí, že ide o biznis na úkor chorých.

Prudké zvýšenie cien od nového roka

Liek, ktorý pre záchranu svojho života potrebujú pacienti s leukémiou, stál ešte minulý rok 4,08 € a plne ho hradila poisťovňa. Dnes ho poisťovňa nehradí a farmaceutická firma zaň pýta 65 eur bez DPH. "Nepoznáme náhradu za tento konkrétny liek," vraví hovorkyňa DFNsP Bratislava Dana Kamenická. 

Ako sme však zistili, nejde o jediný liek. Pozrite sa, ako od januára tá istá firma  zdražela ďalších 5 onkologických liekov. Jeden z nich stojí dokonca 43-krát viac ako pred rokom. Ďalší 29-krát viac.

"Výrobca požiadal o zvýšenie ceny. Žiaľ, naša legislatíva takéto enormné zvýšenie cien neumožňuje," vraví hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Čižmáriková.

Tieto lieky už nehradí poisťovňa

Následne, keď výrobca neuspel, požiadal ministerstvo o vyradenie liekov z kategorizačného zoznamu. Teda už nie sú hradené poisťovňou a cenu si určuje výrobca sám. Zvláštne na tom je, že tieto lieky sú na našom trhu už roky a ide o takzvané staré, no stále výborné, molekuly. "Daná firma už neinvestuje v rámci vývoja do výskumu daných liekov. Oni sa snažia si na starých liekoch urobiť biznis," myslí si Čižmáriková.

Firma údajne podobne postupovala aj v iných krajinách únie. No a keďže minimálne na jeden z liekov náhrada v podobe iného lieku neexistuje, je dosť možné, že firme sa tieto vysoké sumy nakoniec podarí presadiť.

Spojiť sa nám podarilo len zo zástupcom farmaceutickej firmy na Slovensku. Mali sme len jedinú otázku, nech svoje konanie odôvodní. "Poslali sme to materskej firme. Kedy to bude, vám neviem povedať."

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO. 

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články