Zatiahnuté
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Obrat v prípade onkologického Robka (16)! Poisťovňa zmenila názor
Zdielať na

Obrat v prípade onkologického Robka (16)! Poisťovňa zmenila názor

16 / ročný Robko bojuje s rakovinou druhý rok. Pred pár dňami sme v reportáži písali o tom, aký strach prežíva on aj jeho rodina - poisťovňa totiž odmietla preplácať liek, ktorý zaberal. Obavy sú našťastie minulosťou. Nedozvedeli sme sa, kto nakoniec liečbu zaplatí - či výrobca, či poisťovňa, no chlapec ju dostane....

Operáciu hradil sponzor, lieky výrobca

"Ja som dúfal, že to bude.... Uľavilo sa mi," komentuje šťastný Robko. Všetko sa začalo operáciou v Ružomberku - v Ústrednej vojenskej nemocnici mu odstránili metastázy z pľúc. Zákrok zaplatil sponzor. Všeobecná zdravotná poisťovňa totiž zákrok neuhrádza.

Potom prišli na rad lieky odporučené špičkovými slovenskými odborníkmi - skúšobnú dávku sponzoroval výrobca. "Lekári jednoznačne potvrdili účinnosť lieku. Všetko ustupuje, všetko sa zmenšuje. Máme najúžasnejšieho onkológa, doktora Šuvadu aj s pani primárkou. Dotiahli to tam, že fakt je šanca," potvrdila aj mama Mária.

Poisťovňa najskôr odmietla...

Rana však prišla, keď poisťovňa odmietla hradiť ďalšie lieky. Okrem iného zdôrazňovala, že liek nie je možné uhradiť bez ministerstvom schválenej výnimky z veku, keďže je určený pre dospelých. V pondelok ale spolu rokovali zástupcovia nemocnice, ministerstva a poisťovne.

"Požiadali sme ministerstvo zdravotníctva o výnimku. Táto výnimka z veku nám bola schválená. Na základe rokovaní neočakávame riziko prerušenia liečby," informovala hovorkyňa Detskej fakultnej nemocnice v Bratislave Dana Kamenická.

... a na základe výnimky liečbu uhradí

"Čo sa týka tohto prípadu, tam pravdepodobne došlo k nedorozumeniu. Táto výnimka im bola pridelená a teraz je to už len na taký rýchly proces v zdravotnej poisťovni," povedala hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Čižmáriková. Rezort výnimku podpísal v pondelok.

Poisťovňa teda, ktorá pôvodne hradenie liečby neschválila, vydala nasledovné stanovisko: "Všeobecná zdravotná poisťovňa v spolupráci s ministerstvom a výrobcom zabezpečila tento liek dovtedy, dokedy ho bude pacient potrebovať."

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy