Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Mamografia. 30 rokov ochrany pred rakovinou prsníka
Zdielať na

Mamografia. 30 rokov ochrany pred rakovinou prsníka

Na Slovensku ročne zomrie na rakovinu prsníka viac ako 900 žien. Podľa odborníkov Slovenky nechodia na preventívne vyšetrenia tak často, ako by mali. Neraz sa boja vyšetrenia ešte viac ako smrteľnej choroby.

900 žien ročne umrie na rakovinu prsníka

K ich strachu často prispieva aj to, čo si prečítajú na internete o rizikách mamografie. Už viac ako tridsať rokov používajú onkológovia mamograf. prístroj, ktorý dokáže odhaliť v prsníku aj to, čo si tam žena pri samovyšetrení nevie nahmatať. Pretože, keď je to už hmatateľné, je už častokrát neskoro. "Na Slovensku zomiera ročne cez 900 žien na rakovinu prsníka. Ak by bol zavedený screening, táto úmrtnosť by sa znížila o 300 žien," uvádza Alena Kállayová, primárka Preventívneho centra OÚsA.

Nová štúdia o tom, ako tridsať rokov mamografie znížilo výskyt rakoviny prsníka, však hovorí aj o tom, že odhadom 1,3 milióna žien bolo nadliečených, teda liečených, i keď by sa u nich rakoviny nikdy nemusela vyvinúť. To sa ale dá vyčísliť až dodatočne, nie vopred.

"Nevieme povedať ktorá žena prežije a u nej sa vyvinie aktívna forma, a ktorá žena nedožije dostatočne dlho, aby sa vyvinula. Je aj v tej štúdii jasne napísané, že bolo v Amerike zachránených 28percent žien, ktoré by inak zomreli na onkologické ochorenie," dodáva Kállayová.

Internetom sa šíri, že mamografia je nebezpečná

Na internete sa šíria aj názory, že mamografia je nebezpečná, pretože môže vyvolať zmeny v prsníku jeho ožarovaním či stláčaním. "Ak by rakovina bola spôsobená mechanickým spôsobením, tak na kolenách, na lakťoch a na zadku jej asi máme najviac, však tam sme padali ako malé deti," uvádza Kállayová. Dávka žiarenia je pri moderných mamografoch údajne minimálna. "Nie je potrebné sa toho báť, pretože sú to vysoko sofistikované prístroje, ktoré skutočne veľmi kvalitne chránia prsník," hovorí Kállayová.

Pravidelné vyšetrovanie je dôležité

"Určite je veľmi zvláštne pochybovať o tom, či skríning prsníka je alebo nie je potrebný. Mnoho krát sa žene môže zachrániť celý prsník, čo je pre ňu veľmi dôležité," tvrdí hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Čižmáriková. Podobné štúdie sú podľa primárky preventívneho oddelenia dôležité pre odborníkov, ktorí môžu vylepšovať metódy predchádzania tomu najhoršiemu - no nemali by zneisťovať ženy a odradiť ich od pravidelného vyšetrenia.

ISIFA

Súvisiace články