Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Onkologickému Robkovi (16) odmieta poisťovňa preplácať lieky!
Zdielať na

Onkologickému Robkovi (16) odmieta poisťovňa preplácať lieky!

16 / ročný Robko z Nových Zámkov bojuje už druhý rok s rakovinou. Študent strednej zdravotnej školy navyše prežil v detstve tragédiu, kedy mu zomreli rodičia. Začal však brať lieky, ktoré by mu podľa špecialistov mali pomôcť v liečbe a údajne sa tak deje. Zdravotná poisťovňa ich však odmieta preplácať....

Špecialisti liek odporučili

"Bojím sa toho najhoršieho, že zomriem... Lieky mi pomáhajú, to je hlavné. Miznú mi tie nádory a chcem, aby mi mizli." Špeciálny liek, ktorý je u nás registrovaný, odporučili pri liečbe Robka práve špičkoví lekári na Slovensku. Od výrobcu dostal, údajne na základe istých dohôd, do daru dávku na 20 dní. Nákup ďalších liekov bol ovplyvnený súhlasom poisťovne, tá však vo štvrtok vydala zamietavé stanovisko!

"Ich nezaujíma, že preukázateľne PET-ko v porovnaní s predchádzajúcim PET-kom ukázalo, že sa stratili určité metastázy a nádory, ktoré sa značne zmenšili," hovorí Mária, Robkova mama.

"Zdravotná poisťovňa nemôže bez platného povolenia ministerstva uhradiť tento liek deťom do 18 rokov, nakoľko nie je dostatok skúseností o účinnosti a bezpečnosti tejto liečby u detských a adolescentných pacientov," informovala hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne Dana Gašparíková.

Ministerstvo vraj dalo Robkovi výnimku

Robkova mama však tvrdí, že rezort zdravotníctva výnimku pre 16-ročného chlapca udelilo práve na základe dobrých výsledkov. Lieky sa javia ako účinné. Má ich však len do budúceho piatku. Čo bude potom, nikto netuší.

"Keď sa nezoberie, organizmus sa stáva rezistentný voči tomu lieku," bojí sa mama. "Všetky metastázy sa pohnú, všetky nádory sa pohnú, ale nie smerom k mínusu, ale smerom k plusu. Toto mi potvrdili lekári."

"Lekár môže takýto liek podať na vlastnú zodpovednosť a neznamená to, že liek bude hradený z verejného zdravotného poistenia," tvrdí Gašparíková. Cena lieku je však pre rodinu privysoká a nemôžu si ho dovoliť. "Chcela by som poprosiť, aby mi nenechali zomrieť dieťa," komentuje Robkova mama.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy