Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Nehorázne. Ceny liekov na rakovinu rekordne stúpajú
Zdielať na

Nehorázne. Ceny liekov na rakovinu rekordne stúpajú

Deti, ktoré trpia leukémiou, matky, ktoré sa o ne starajú. Sú to ľudia, ktorí potrebujú neustálu podporu a pomocnú ruku. Jednou z najdôležitejších sú lieky. A práve tu je problém. Doslova úder pod pás dala onkologickým pacientom firma, ktorá ich vyrába. Cena liečiva sa totiž znásobila viac ako desaťkrát. Náhrada pritom neexistuje. Rovnako ako odpoveď, čo ďalej..

160 eur mesačne

V šoku ostala aj diváčka, ktorá nás oslovila so svojou negatívnou skúsenosťou. Jej šesťročný syn trpí leukémiou. Keď po novom roku prišla do lekárne, ostala veľmi nemilo prekvapená. Lieky, ktoré doteraz prepláca poisťovňa, sú desaťkrát drahšie - presne 80 eur. Keďže malý pacient potrebuje dve balenia mesačne, rodinný rozpočet sa bude musieť znížiť o 160 eur mesačne. A to je nemalá suma. Náhradný liek pritom neexistuje.

Riešenie zatiaľ nie je

Ďalšou vecou je, že pacienti musia liek užívať rok a pol a tu sa už suma za liečbu šplhá na úroveň štvorciferných čísel. Čo na to ministerstvo zdravotníctva? Žiaľ, nemôžu s tým urobiť vôbec nič. Aj keď je to neuveriteľné, na misky váh sa dostali dve kategórie: zdravie a peniaze. Odpoveď je potrebné hľadať na strane firmy, ktorá liek vyrába. Tá totiž požiadala ministerstvo o navýšenie ceny lieku z 5 na 65 eur bez DPH. Legislatíva takéto zvýšenie nepovoľuje. Preto firma požiadala o vyradenie z kategorizácie, čo v preklade znamená, že poisťovňa liek už nebude uhrádzať. Dopracovať sa k výnimke, o ktorú sa usiluje ministerstvo už rok, je komplikované. Skontaktovať s firmou sa nám nepodarilo. Ako to však vysvetlí napríklad matkám chorých detí?

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články