Zatiahnuté
15°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Neuveriteľné! Lekári vyliečili dieťa nakazené HIV
Zdielať na

Neuveriteľné! Lekári vyliečili dieťa nakazené HIV

WASHINGTON / Americkým lekárom sa podarilo pomocou štandardných medikamentov vyliečiť dievča z Mississippi, ktoré sa narodilo nakazené vírusom HIV. Teraz má 2 a pol roka, je bez infekcie a už asi rok nedostáva žiadne lieky. Na svete je to druhý prípad vyliečenia pacienta nakazeného vírusom HIV.

Vyliečený len na chvíľu

V Atlante o tomto úspechu na konferencii venované retrovírom a infekciám informovala doktorka Deborah Persaudová. "Dokazuje to možnosť liečiť nákazu HIV u detí," povedala.

Za prvého človeka vyliečeného z nákazy HIV je považovaný Timothy Ray Brown. U neho sa pred piatimi rokmi výsledku dosiahlo zložitou liečbou leukémie. Zahrňovala zničenie jeho imunitného systému a transplantáciu kostnej drene od darcu so vzácnou genetickou odchýlkou, zaručujúcu odolnosť voči infekcii HIV. Vlani sa však objavila správa, podľa ktorej sa v Brownových tkaninách našli znovu stopy vírusu.

Zničili ho skôr, než sa ukryl

V prípade dievčatka z Mississippi boli nasadené bežné medikamenty používané pri liečbe detí nakazených HIV. Lekári sa domnievajú, že sa podarilo vírus zničiť skôr, než sa stihol "ukryť" do takzvaných spiacich buniek. Tie sa väčšinou pri vysadení liekov aktivujú.

Dievča sa narodilo v malej nemocnici matke, u ktorej tesne pred pôrodom diagnostikovali nákazu HIV. V dobe tehotenstva nebola liečená, takže lekári predpokladali, že dieťa bude veľmi pravdepodobne infikované tiež. Bolo preto prevezené k liečbe do univerzitnej nemocnice v Jacksone. Doktorka Hannah Gayová nasadila kombinácui troch bežných antivirových preparátov 30 hodín po narodení dieťaťa, teda ešte predtým, než bolo ochorenenie potvrdené laboratórne. "Proste som si myslela, že riziko u tohoto dieťaťa je vyššie než u bežných prípadov a že je mu treba poskytnúť to najlepšie," dodáva Gayová.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy