Jasno
21°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Výchova klamstvom? Deti svojich rodičov aj tak odhalia
Zdielať na

Výchova klamstvom? Deti svojich rodičov aj tak odhalia

Lož má krátke nohy a klamať sa nemá. To sa učíme od útleho detstva, ale ruku na srdce - napriek tomu, že sa snažíte svojmu potomkovi vštepiť pravdovravnosť, ste k nemu vždy úprimní? Nedávna štúdia, publikovaná v istom odbornom magazíne ukázala, že väčšina rodičov svoje deti klame. Ku klamstvu sa uchyľujú najmä vtedy, keď chcú deti vystrašiť alebo zastaviť nekonečné otázky, či žiadosti.

V prieskume, ktorému sa podrobili stovky párov zo Spojených štátov a Číny,  prvé miesto obsadila vyhrážka "ak neprestaneš, nechám ťa tu." Skrotiť dieťa, hádžuce sa o zem určite nie je jednoduché, ale podľa odborníčky by sme sa k zastrašovaniu klamstvami uchyľovať nemali. "Je to pracovná metóda, ktorú by si deti od rodičov osvojiť nemali a takýmto spôsobom my nemali v budúcnosti fungovať a reagovať...," uviedla psychiatrička Soňa Belanská.

Strašidlá a ježibaby naháňajú strach...

Kým bubáci, či zlé ježibaby naženú poriadny strach, vyhrážanie sa ujom policajtom, ktorý dieťa zatkne, drobcovi spôsobí ešte aj chaos v malej hlavičke. "Všetkým, čo rozprávame a všetkým, čo konáme formujeme osobnosť toho dieťaťa. Od útleho veku by malo mať osobnosť policajta vo svojej hlave zaformátovanú ako niečo pozitívne," dodáva psychiatrička.

Ešte absurdnejšie sú vyhrážky ako zjedz zeleninu, inak oslepneš, alebo keď nebudeš jesť brokolicu, nevyrastieš. Áno, presne takéto perličky sa objavili v spomínanej štúdii, ktorú cituje portál aktualne.cz.

Vysvetlite im to elegantne

Druhým najpoužívanejším klamstvom býva "kúpime to inokedy" alebo "nemám pri sebe peniaze". A pritom sa to dá vyriešiť oveľa elegantnejšie, bez toho, aby dieťa stále čakalo na to inokedy. "Boli sme v hračkárstve, mala také obdobie vzdoru a hrozne sa jej páčila taka jedna veľká stavebnica. Už sa mi tam išla hodiť o zem a bol tam taký otecko, ktorý si to evidentne vychutnával. Tak som ju chytila za ručičku a hovorím, Ninka pozri toto je stavebnica pre chlapcov od 7 do 12 rokov. Si chlapec? Nie a odišla," spomína na úsmevnú príhodu so svojou dcérou reportérka Veronika Tóthová. 

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články