Polojasno
20°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Ultrazvukové večierky spôsobili v USA hotový ošiaľ
Zdielať na

Ultrazvukové večierky spôsobili v USA hotový ošiaľ

Viete, čo je to ultrazvukový večierok? V Spojených štátoch sa teší mimoriadnej obľube. Budúce mamičky naň pozývajú svojich známych, aby sa popýšili svojím nenarodeným dieťatkom. Požičajú si ultrazvuk a "zábava" sa môže začať. Niektorí odborníci z toho ale veľmi nadšení nie sú...

Večierok či lekárska prehliadka?

Budúce Američanky sa rozhodili svoju radosť zdieľať spolu s ďalšími. A to až do takej miery, že neváhajú usporadúvať takzvané ultrazvukové večierky. Spoločne jedia, pijú a kochajú sa pohľadom na ešte nenarodené bábätko či bábätká. 

Príležitosť predviesť svoje dieťatko si nenechala ujsť ani 29-ročná Kimberly Enderleová z mesta Rogers v štáte Arkansas. Na večierku boli aj dve ženy v laboratórnych plášťoch, ktoré si so sebou priniesli potrebné prístroje. "Je to pre nás príležitosť vidieť znovu tie prstíky," uviedla Enderleová, ktorá bude rodiť vo februári. 

Keď sa hostia zhromaždili okolo dvoch monitorov a prezerali si embryo, špekulovali napríklad tiež o tom, po kom má nos. Pochvalné komentáre sa však nepáčili 3-ročnému budúcemu bračekovi. "Vyzerá ako malá obluda. Ale ja mám malé obludy," povedal údajne.

Službu v Arkansase ponúka firma Baby Face and More. Založila ju Teena Goldová a Christy Fosterová, hneď ako si našetrili na kvalitný mobilný ultrazvuk. Teraz túto službu ponúkajú za 100 až 350 dolárov (čo je asi 76 až 267 eur). Rodičia sa môžu rozhodnúť sami, či si k tomu pozvú aj hostí. 

Odborníci nadšení nie sú

Podobné služby ponúkajú firmy i inde v Spojených štátoch, napríklad na Floride či v Kanade. Niektorým odborníkom sa to ale nepáči. "Čo, keď napríklad začnú s ultrazvukom, ale dieťatku netlčie srdiečko? Alebo plod ešte nemá vyvinutú lebku či mozog," hovorí gynekologička Amber Sillsová. Dodala, že ultrazvuk sa tradične využíval skôr k zisteniu rôznych porúch či deformácii, k zisteniu váhy. Neslúžil na zábavu.

Ak však chcete ukojiť svoju zvedavosť, nemusíte čakať dlhé mesiace na ultrazvuk, a dúfať, že počas neho vaše maličké ukáže aj svoju "výbavu". Pohlavie vášho dieťatka sa dá totiž zistiť aj z krvi. Viac v reportáži Alexandry Hinkovej.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články