Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
O niektorých priezviskách rozhodujú muži alebo majetok
Zdielať na

O niektorých priezviskách rozhodujú muži alebo majetok

Ste spokojné s koncovkou vášho mena –ová, alebo ste za kratšiu verziu? Kedy a ako sa to u nás na Slovensku vyrieši je ešte hudbou budúcnosti. Vo svete v tom majú jasno, no niekedy dosť zložito. Čo by ste povedali, keby bolo vaše priezvisko v strednom rode ako vo Fínsku? Alebo by ste mali radšej dve krstné mená ako na Islande? Naša krajina sa možno nakoniec rozhodne pre mix a budeme mať všetci štyri alebo päť mien...

Fínsky stredný rod

Vo svete sú naozaj zvláštne pravidlá pre tvorbu priezvísk. Fíni majú napríklad priezviská iba v jednom strednom rode - muži aj ženy teda svoje druhé meno neskloňujú ani neprechyľujú. Zistili sme, že donedávna mali dokonca problém rozoznať podľa mena a priezviska pohlavie človeka. Pred niekoľkými desaťročiami zakázali dávať rovnaké krstné mená mužom aj ženám.

Meno podľa majetku

V Číne je to zaujímavé z mnohých hľadísk. Jednou z vecí je, že ženy si po sobáši ponechávajú svoje priezviská. Každý človek má iba jedno. Iné ako u nás je, že si ho píšu pred krstné meno a teda priezvisko je prvé. Ak sa narodí dieťa, dedí druhé meno po matke, ak je majetnejšia. Obyčajne ho však dedí od otca. V tejto krajine sú mená aj istou ochranou pred zlými duchmi. Preto nie je na posmech napríklad priezvisko, ktoré v preklade znamená bolesť brucha.

Podľa pohlavia

Netradičné je vytváranie priezvisk na Islande. Prvá podmienka je, že má každý dve krstné mená. Priezvisko je tvorené z dvoch častí. Prvá časť je vždy meno otca a tá druhá podľa pohlavia. Ak sa otec volá Alfons, dcérine priezvisko je Alfonsdóttir, ak je to syn, Alfonsson. Meno matky sa nepoužíva.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články