Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Rodičia dávajú deťom exotické mená
Zdielať na

Rodičia dávajú deťom exotické mená

Zdroj: mradwin/ilustračné

Niektorí slovenskí rodičia radi pomenúvajú svoje deti exoticky.

Záujem rodičov dať dieťaťu netradičné cudzie meno na Slovensku v posledných rokoch neutíchol. Niektorí sa pri výbere inšpirovali menami známych ľudí či filmových hrdinov, vyplynulo z ankety ČTK.

Podľa psychológa však exotické mená nemusia byť v detskom kolektíve vždy kladne prijaté. V štatistike obľúbenosti naďalej vedú slovenské mená.

„Zo strany rodičov je v súčasnosti zvýšený záujem zapisovať ich deťom cudzie mená, alebo veľa slovenských mien sa zapisuje v cudzom jazyku, podobe," povedal ČTK tlačový tajomník miestneho úradu bratislavskej mestskej časti Petržalka Ľubomír Andrassy.

V posledných dvoch rokoch tak na najväčšom sídlisku na Slovensku prišli na svet aj chlapci Francesco, Teo, Carlos, Cory, Lórant, Lucián, Cézar a dievčatá Noemi, Jasmina, Scarlett, Vivien, Zaira, Raluka či Merilyn.

 „Vyskytuje sa to častejšie ako v minulosti, ale ten trend už ide pár rokov," doplnila nitrianska matrikárka Jana Rybárová skúsenosti so zapisovaním netradičných mien.

Oproti minulosti majú v súčasnosti rodičia voľnejšie ruky pri výbere mena. Ak si však želajú nazvať dieťa exoticky znejúcim menom, musia na matrike zdokladovať, že existujú krajiny, kde takéto meno používajú, informovala ČTK Alena Koišová z ministerstva vnútra.

Zapísať je možné pritom dieťaťu až tri mená; zakázané sú výstredné, hanlivé alebo smiešne mená.

„Kedysi nebolo možné zapísať zdrobneniny, ale už aj to vypadlo zo zákona. Jedny rodičia sa nevedeli domôcť, aby mali zapísanú Johanku. Podarilo sa im to, lebo americká ambasáda im dala potvrdenie, že v ich krajine je to obvyklé meno pre dievča," povedala vedúca referátu matriky v Banskej Bystrici Marta Čellárová.

Po cudzokrajných menách siahajú podľa nej nielen rodičia, z ktorých je jeden z iného štátu, ale aj Slováci.

Rebríček najčastejšie dávaných mien však vlani viedli slovenské mená, aj keď oproti minulosti sa už na prvých miestach neobjavili klasické Ján, Jozef, Mária či Zuzana.

Podľa informácií ministerstva vnútra do prvej dvadsiatky za minulý rok patrili Samuel, Jakub, Martin, Tomáš, Adam, Patrik, Viktória, Alexandra, Matej, Michal, Filip, Natália, Lukáš, Matúš, Sofia, Dávid, Peter, Kristína, Nina a Marek.

Matky a otcov motivujú niekedy aj slávni ľudia, športovci či filmové a seriálové postavy. V košickej časti Šaca sa tak napríklad narodil menovec brazílskeho futbalistu Roberto Carlos.

Pár rokov dozadu tam bol boom dávať mená podľa postáv z telenoviel ako Esmeralda, Rosalinda, prezradila Zlatica Fabová z miestnej matriky.

„Aký seriál išiel, také meno išlo," poznamenala. Meno dcéry hokejovej hviezdy Žigmunda Pálffyho Saskia tento rok zas inšpirovalo niekoľkých rodičov v Bratislave. „Od mája, júna už tu máme tri Saskie," povedala vedúca matriky v bratislavskom Ružinove Miroslava Galajdová.

Na matrikách však z času na čas narazia aj na požiadavky, ktoré nemôžu akceptovať. Rodičia totiž chceli pomenovať svoju ratolesť aj ako Ľudovít III. či Junior, prezradila Galajdová.

Netradičné žiadosti však nechýbali ani počas komunizmu „Posledná spartakiáda, keď bola v 1985, tak jeden rodič chcel dať meno svojej dcére Spartakiáda, ale to bolo istým spôsobom v rozpore so zákonom," dodal jazykovedec Matej Považaj, ktorý bol v minulosti členom komisie, ktorá mala právomoci pri krstných menách.

„Rodičia by mali dbať aj na to, aby to meno bolo istým spôsobom vhodné k priezvisku a aby nebolo protirečivé," odporučil jazykovedec. Pamätá si na obdobie, keď boli v obľube winnetouovky a niektorí rodičia chceli dať deťom mená ako Winnetou, Ribanna či Nšo-či.

Psychológ Martin Miler zas upozornil, že rodičia môžu dieťaťu exotickým menom niekedy aj uškodiť. „Často si rodičia neuvedomujú, že to dieťa bude skôr trpieť, než by z toho malo nejaký benefit," povedal psychológ.

Dodal, že v kolektíve detí býva akákoľvek odlišnosť skôr potrestaná, než by bola prijímaná. Problematické môže byť pritom podľa neho aj spojenie nezvyčajného mena s typickým slovenským priezviskom.

Zdielať na

Najčítanejšie správy