Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Nenechajte sa počas vianočného nakupovania okradnúť! Takto...
Zdielať na

Nenechajte sa počas vianočného nakupovania okradnúť! Takto...

Teraz by mali spozornieť najmä tí, ktorí sa na vianočné nákupy ešte len chystajú. A to ich určite nebude málo. Platí totiž staré známe, že opatrnosti nikdy nie je dosť. Na vianočných trhoch, v nákupných centrách istotne narazíte na dlhoprstých. Len sa to tak nimi hemží... Viac zisťoval reportér Viliam Šuška.

Viete mi povedať, koľko je hodín?

Koľko je hodín? Neviete, ako sa dostanem...? Sú to obyčajné otázky, no ani sa nenazdáte, prídete počas svojej odpovede o kabelky, cennosti, telefón, prípadne celý nákup. Zlodeji sa ako prvé snažia najskôr upriamiť vašu pozornosť na niečo iné. "Ide naňho s nejakou mapou a vrecko otvorí... Skutočne šikovný zlodej sa mobilného telefónu dokáže zmocniť v priebehu krátkej chvíle," informoval hovorca bratislavských mestských policajtov Peter Pleva.

Podľa neho by sme určite mali osobné veci a peniaze nosiť oddelene. "Tie si dávajme do vnútorných vreciek. Ten zips treba držať." Najväčšou pastvou pre vreckárov je tlačenica. Okradnutý často ani netuší, že bol okradnutý, a zistí to až doma. Policajti však presne vedia, ako to mu predchádzať.

Hotovosť, PIN a bezkontaktné karty

Len v novembri evidovali v Bratislavskom kraji 42 vreckových krádeží a 23 v prostriedkoch MHD. Tieto čísla sú však už tradične počas sviatkov niekoľkonásobné. Miestom činu sú často parkoviská pred obchodnými centrami. Kým si ukladáte do vozidla darčeky, zlodej si z košíka alebo priamo z auta vyberie hotovosť. Podľa policajtov by sme  mali radšej dávať prednosť bezhotovostným platbám.

V poslednom čase čoraz používanejšou novinkou sú bezkontaktné platobné karty bez potreby zadávať PIN. Aj ich používanie je však istené. "Bezkontaktne zaplatí šesťkrát za sebou alebo prekročí hranicu 60 eur pri viacerých platbách za sebou, tak tú ďalšiu už musí urobiť štandardne, to znamená s PIN-om," potvrdil hovorca banky Štefan Frimmer.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

flickr.com/ilustračné

Súvisiace články