Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Študentom hrozí dlhšie štúdium a profesorom kratšie úväzky
Zdielať na

Študentom hrozí dlhšie štúdium a profesorom kratšie úväzky

V stredu náš parlament trochu zachvátila nostalgia. Poslanci hovorili o svojich príhodách z vysokoškolského štúdia. Mali k tomu výbornú príležitosť. Debatovali totiž o vysokoškolských zákonoch, ktoré napokon po vlne kritiky posunuli do druhého čítania.

Spoplatnené denné štúdium

Mnohí žiaci alebo profesori vysokých škôl sa možno až tak usmievať ako naši poslanci nebudú. Študentom hrozí dlhšie štúdium a profesorom zasa kratšie úväzky. Podľa novely by mali externí študenti bakalárskeho štúdia študovať nie tri ale štyri roky a študenti magisterského štúdia nie päť ale šesť rokov.

"Za 30 rokov som nezažil, aby boli externí neschopnejší, ako denní," povedal poslanec Mojmír Mamojka. "Ten zákon sa nepodaril," dodal poslanec Miroslav Beblavý. Minister školstva ďalej navrhuje spoplatniť denné štúdium v cudzom jazyku. Opozícia hovorí o začiatku plošného spoplatnenia vysokého školstva. 

Normu určite upraví, bude lepšia

Videli ste už niekedy lietajúceho profesora? Ak nie, je možné, že už ho ani neuvidíte.
Tí profesori, ktorí prednášajú vo viacerých školách už zrejme nebudú môcť odučiť viac ako 69 hodín týždenne. Aby mali čas venovať sa vedeckej práci. Exminister školstva hovorí, že by to nemal riešiť zákon, ale dekan.

"Viete si predstaviť firmu, kde by pracovník nechodil do práce a bral za to peniaze?," dodal Martin Fronc. Minister Čaplovič je pripravený právnu normu v druhom čítaní upraviť. Chce, aby bola lepšia.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články