Polojasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Študenti dostali výnimku, budú mať zvýhodnené dohody
Zdielať na

Študenti dostali výnimku, budú mať zvýhodnené dohody

Študenti od 18 do 26 rokov budú mať výnimku pri platení odvodov na dohodu. Pri jednej dohode do 155 eur budú platiť nižšie odvody 1,05 percenta. Študentská rada vysokých škôl je s návrhom rezortu práce spokojná a študenti nebudú 23. októbra protestovať v uliciach.

Ide o férovú dohodu

Stretnú sa len na diskusných fórach na akademickej pôde v Bratislave a Košiciach. "Dospeli sme k dohode, ktorej výsledkom je zvýhodnenie dohôd študentov až do 155 eur pri jednej dohode. Je to dohoda, ktorá je férová z toho hľadiska, že neobmedzuje študentov v možnosti pracovať," povedala predsedníčka študentskej rady Katarína Stoláriková.

Zároveň sa dohodli, že pravidlá budú platiť pre všetkých študentov od 18 rokov, nebudú sa rozdeľovať na stredoškolákov a vysokoškolákov. "Zároveň sme sa dohodli, že po prvom polroku prehodnotíme terajšiu dohodu," dodal minister práce a sociálnych vecí Ján Richter. Výsledkom rokovaní je zároveň dohoda, že študenti budú pôsobiť aj v pracovnej komisii, ktorá bude pripravovať legislatívne zmeny týkajúce sa študentov.

Výnimka bude platiť od 1. januára 2013 spolu s účinnosťou novely zákona o sociálnom poistení. Do zákona sa zmena dostane prostredníctvom poslaneckej novely. Študenti chceli pôvodne 23. októbra protestom vyjadriť nesúhlas so situáciou vo vysokom školstve. Po dnešnej dohode to už nebude protest voči vláde, ale diskusia.

Odvody vo výške 29,8 percenta

Jeden z koordinátorov Peter Pištek dodal, že diskusie budú v Bratislave a Košiciach na akademickej pôde. Vysokoškolákom sa nepáčilo hlavne zvýšenie odvodového zaťaženia študentov pri práci na dohodu. Novela zákona o sociálnom poistení od januára 2013 zvyšuje odvody pri práci na dohodu na 29,8 percenta, z toho sedem percent mali platiť študenti a 22,8 zamestnávateľ.

Kritizovali aj návrh zákona o Fonde na podporu vzdelávania, ktorého súčasné znenie zavádza poplatok za predčasné splatenie pôžičky zo Študentského pôžičkového fondu a nízke dotácie na stravovanie študentov. Po stretnutí s ministrom školstva už nemajú námietky voči pôžičkovému fondu a Dušan Čaplovič im prisľúbil aj zvýšenie dotácie na stravu.

Takto Richter navrhol kompromis pri platení odvodov na dohodu.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy