Zatiahnuté
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Poslanci schválili zmeny v dôchodkoch! Čo to znamená...
Zdielať na

Poslanci schválili zmeny v dôchodkoch! Čo to znamená...

Národná rada len pred niekoľkými minútami schválila v skrátenom legislatívnom konaní zmeny v dôchodkovom systéme a druhom pilieri a to hlasmi vládnej väčšiny. Opozícia podrobila návrh z dielne ministerstva práce tvrdej kritike. Tvrdí, že vláda Roberta Fica sa rozhodla ľuďom "ukradnúť dôchodky".

Zmeny v II. pilieri

Sporiteľov v II. pilieri čaká od začiatku septembra 2012 do konca 2016 zníženie príspevkov zo súčasných 9 % na 4 % ich hrubej mzdy. Od roku 2017 sa má príspevková sadzba každoročne zvyšovať o 0,25 percentuálneho bodu na konečných 6 % v roku 2024. II. pilier sa zároveň otvára pre vstup a výstup od 1. septembra 2012 do 31. januára 2013.

Zvýšuje sa poplatok za zhodnotenie majetku z 5,6% na 10% zo zhodnotenia penzijných úspor. Menej si však bude z prostriedkov určených na dôchodkové sporenie účtovať Sociálna poisťovňa - miesto 0,5% len 0,25% z výšky príspevku na penzijné sporenie.

Zrušený automatický vstup do II. piliera

Ak budete chcieť ostať v v negarantovanom dôchodkovom fonde, nezabudnite to oznámiť svojej dôchodkovej spoločnosti, inak prejdete k 30. aprílu 2013 do garantovaného dlhopisového fondu.

K 4-percentnému príspevku do druhého piliera si budú môcť sporitelia doplácať ďalšie dve percentá z vlastného čistého príjmu. Tieto dve percentá štát daňovo zvýhodní, keďže si o túto sumu bude môcť sporiteľ znížiť základ dane. Vláda Roberta Fica tiež ruší automatický vstup mladých ľudí do II. piliera s možnosťou výstupu do 2 rokov od vstupu a namiesto toho zavádza dobrovoľný vstup pre ľudí do 35 rokov.

Vyššie odvody pre živnostníkov aj dohodárov

Parlament schválil zvýšenie odvodov pre samostatne zárobkovo činné osoby a ľudí pracujúcich na dohody. Minimálny vymeriavací základ pre SZČO na výpočet sociálnych a zdravotných odvodov sa od začiatku roka 2013 zvýši zo súčasných 44,2 % priemernej mzdy na 50 %. Minimálne odvody tak stúpnu zo 160,24 eura na 185,3 eura.

40-percentné paušálne výdavky sa tak ohraničia stropom 420 eur mesačne. Počas 3 rokov nás čaká znižovanie koeficientov 2 pri sociálnom a 2,14 pri zdravotnom poistení, ktorými sa delí základ dane pri výpočte vymeriavacieho základu na platenie odvodov, na spoločný koeficient 1,486. Tento základ už nebude znížený o zaplatené odvody na sociálne a zdravotné poistenie.

Vyššie odvody čakajú ľudí zarábajúcich viac ako 1,2 tisíc eur mesačne. Odvodmi tiež bude zaťažený príjem z dohôd o prácach vykonaných mimo pracovného pomeru. Nižšie odvody z dohôd budú mať študenti a poberatelia starobných, invalidných a výsluhových dôchodkov...

Zvyšujú sa dôchodky aj dôchodkový vek

V najbližších 5 rokoch sa dôchodky zvýšia o rovnakú pevnú sumu. Bude závisieť čoraz viac od medziročnej inflácie a čoraz menej od rastu priemernej mzdy na Slovensku. Od roku 2018 sa zvýšia percentuálne podľa medziročnej inflácie za domácnosti dôchodcov.

Od roku 2017 sa rovnako postupne zvýši dôchodkový vek. Ten sa naviaže na strednú dĺžku života - čím vyššia, tým vyšší vek odchodu do dôchodku.

Hlasovaním o novele zákona o sociálnom poistení sa skončila 6. schôdza parlamentu. Ďalšiu necelú dvadsiatku poslaneckých návrhov, novelu kompetenčného zákona ako aj správu o kauze Gorila poslanci presunuli na septembrovú schôdzu parlamentu. 

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy