Jasno
24°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Opozícia Ficovi: Babráci, čo nedokážu ukradnúť penzie!
Zdielať na

Opozícia Ficovi: Babráci, čo nedokážu ukradnúť penzie!

Parlament od utorka do štvrtka síce vášnivo, avšak úplne zbytočne debatoval o návrhu Smeru, ktorý chce zásadne a ešte aj v zrýchlenom režime zmeniť dôchodkový systém. Vládna strana totiž napriek upozorneniam porušila podľa opozície rokovací poriadok. Celá zdĺhavá procedúra sa teda dnes musela rozbehnúť od začiatku a opozícia označila Smerákov za babrákov.

Zmätok, zmätok, zmätok

Smer chce svoj návrh schváliť čo najskôr, takže dnes parlament rokoval nezvyčajne až do 16-tej. Pokračovať bude už v pondelok od rána, a nie až v utorok, ako obvykle.

"Vy ste takí babráci, že ani dôchodky nedokážete ukradnúť. keby boli preteky vlád v babráctve, tak skončíte druhí, lebo ste babráci," povedal poslanec Viliam Novotný z SDKÚ-DS.

Mínus 500 000 000 €

Tvrdenie o tom, že v štátnom rozpočte chýba 500 mil. € a preto štátu hrozia hospodárske škody, je podľa poslanca Richarda Sulíka (SaS) len zámienkou na skrátené konanie k zmenám v dôchodkoch a odvodoch. „Keby išlo o hospodárske škody, mala by vláda predložiť v skrátenom legislatívnom konaní zákon o správe daní a poplatkov,“ upozornil. Sulík tiež pochybuje o tom, že v rozpočte chýba 500 mil. eur. „K 31. marcu bola štátna kasa v poriadku,“ povedal.

Sporiteľov v druhom dôchodkovom pilieri čaká zníženie príspevkov zo súčasných 9 % na 4 % hrubej mzdy, zvýšenie poplatkov pre dôchodkové správcovské spoločnosti a umožnenie výstupu z kapitalizačného piliera v období od 1. októbra do 31. decembra tohto roka.

V rovnakom období budú môcť do sporivého piliera vstúpiť ľudia, ktorí zatiaľ nie sú klientmi dôchodkových spoločností. Vláda Roberta Fica chce tiež zrušiť automatický vstup mladých ľudí do druhého piliera s možnosťou výstupu do dvoch rokov od vstupu a namiesto toho zavedie dobrovoľný vstup pre ľudí do 35 rokov.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

sita

Súvisiace články

Najčítanejšie správy