Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Štefanec začal čítať mená z petície, Paška ho zastavil
Zdielať na

Štefanec začal čítať mená z petície, Paška ho zastavil

V parlamente bolo opäť veselo. Pokračovala totiž rozprava k zákonu o sociálnom poistení, ktorý upravuje odvody do druhého piliera, systém zvyšovania dôchodkov či zvýšenie odvodov pre živnostníkov. Na rokovaní sa nechtiac objavili aj hanlivé gestá. No a strana SDKÚ splnila to, čím sa Smeru už pár dní vyhrážala.

Boj o dôchodky v NR SR

Poslanec Ivan Štefanec (SDKÚ-DS) začal počas rozpravy k zmenám v prvom a druhom dôchodkovom pilieri čítať mená občanov, ktorí podporili petíciu opozície za zachovanie 9-percentných príspevkov do druhého piliera. Po asi štvrťhodine ho v tom prerušil predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD). "Ľudia, ktorí využili petičné právo, ma žiadajú o to, aby som vám zabránil v tom, čo robíte," povedal Paška.

Opozičného poslanca preto vyzval, aby prestal čítať osobné údaje ľudí. Štefanec to však odmietol s tým, že číta len mená a priezviská občanov, bez uvedenia ich trvalého bydliska.

SDKÚ-DS chce takýmto postupom dosiahnuť, aby sa zníženie odvodov do druhého piliera na 4 % hrubej mzdy neudialo v lete v skrátenom legislatívnom konaní za zatvorenými dverami počas niekoľkých dní. Petíciu za zachovanie druhého piliera podporilo už viac ako 80-tisíc obyvateľov.

SDKÚ-DS verzus Smer-SD

Skrátené legislatívne konanie k zmenám v dôchodkoch a odvodoch podľa Štefanca Smer-SD schválil v rozpore so zákonom. "Smer-SD sa bojí názoru ľudí, je zbabelý, bojí sa verejnej mienky," poznamenal na tlačovej besede podpredseda SDKÚ-DS. Upozornil, že Smer-SD sľuboval, že zmeny zasiahnu bohatých, na dôchodky v druhom pilieri si však sporí gro bežných občanov, ktorých strana Roberta Fica oberie o viac ako polovicu vkladov.

Líder strany Pavol Frešo na tlačovej besede zdôraznil, že SDKÚ-DS považuje tému dôchodkového sporenia za principiálnu. "Nedá sa obísť, nedá sa spovrchniť. Dotýka sa 1,5 milióna ľudí," konštatoval Frešo. Žiadna zo strán podľa neho pred voľbami nehovorila o zmenách v dôchodkoch, vylučoval to aj Smer-SD. "Sme zvedaví, či budú ignorovať vôľu ľudu," dodal na margo čítania mien z petície v parlamente. Nespresnil, či prečítajú mená všetkých 80-tisíc podpísaných, ale vyslovil sa, že ak by si bol istý, že to pomôže, prečítajú ich všetky aj dvakrát.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Pavol Paška_predseda parlamentu_NR SR

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy