Zatiahnuté, dážď
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Opozícia odkazuje: Prvý pilier? Ako nebankovka
Zdielať na

Opozícia odkazuje: Prvý pilier? Ako nebankovka

100 000 mien z petície za zachovanie druhého dôchodkového piliera sa v parlamente čítalo v trochu pozmenenej podobe. Opozícia totiž stále trvá na tom, že Smer-SD sa chystá ukradnúť dôchodky. Vláda naopak tvrdí, že zo Sociálnej poisťovne majú ľudia šancu na o 18 percent vyššiu penziu. Zmeny v dôchodkoch sa hlasmi vládnych poslancov dostali do druhého čítania.

Ako pyramídová hra

Porovnávanie výkonnosti prvého dôchodkového piliera s druhým pilierom je podľa poslanca Pavla Freša (SDKÚ-DS) ako porovnávať výkonnosť sľubu z nebankovej inštitúcie s tým, čo si ľudia nasporia. „Pokiaľ sa vyplácajú budúce výnosy z toho, čo dávajú noví vkladatelia, je to podobné pyramídovým spoločnostiam,“ uviedol Frešo v rozprave na adresu štátneho, priebežného dôchodkového piliera. Prvý dôchodkový pilier podľa neho v súčasnej podobe nie je udržateľný, keďže vytvára deficity. „Veď to nie je udržateľné. Kto to zaplatí,“ spýtal sa poslanec SDKÚ-DS.

Poslanec Frešo bol posledným písomne prihláseným do rozpravy v prvom čítaní o zmenách v prvom a druhom dôchodkovom pilieri. Po ňom sa do rozpravy ústne prihlásilo 13 poslancov. „Nejde vám o udržateľnosť verejných financií, vždy vám išlo len o zisky dôchodkových správcovských spoločností,“ povedal opozičným poslancom prvý ústne prihlásený do rozpravy Ľubomír Petrák (Smer-SD). Poukázal pritom na nízku výnosnosť dôchodkových fondov v druhom pilieri.

Neudržateľné penzie

Dôchodkový systém je v súčasnej podobe finančne neudržateľný, druhý pilier nezabezpečí dostatočné dôchodky a znehodnocuje vklady ľudí. Vyhlásil to v utorok predseda vlády Robert Fico na margo pokračujúceho rokovania o novele zákona o sociálnom poistení v parlamente. "Považujeme za veľmi správne, že sme pristúpili k zmene dôchodkového systému, ktorý je finančne neudržateľný," vyhlásil Fico po utorňajšom mimoriadnom rokovaní vlády.

Premiér tvrdí, že pri momentálnom nastavení by o tri roky, teda po 10 rokoch fungovania druhého piliera, dôchodok z neho bol o 18 % nižší ako zo Sociálnej poisťovne, teda priebežného piliera. Navyše tento údaj predpokladá, že správcovské firmy by vklady ľudí minimálne ďalšie tri roky zhodnocovali aspoň na úrovni inflácie, čo v súčasnosti neplatí.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy