Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Koniec externého štúdia. Nahradiť ho má dištančná forma
Zdielať na

Koniec externého štúdia. Nahradiť ho má dištančná forma

Budúci vysokoškoláci by sa mali pripraviť na výrazné zmeny, ktoré chystá ministerstvo školstva. Podľa pripravovaných zmien by mali externisti chodiť do školy o rok dlhšie a platiť by to malo pre každý stupeň štúdia. Ašpiranti na magisterský titul by teda museli chodiť do školy nie päť rokov, ale sedem. To však nie je všetko. V príprave je už aj nový zákon, v ktorom dokonca plánujú externú formu štúdia zrušiť.

Chcú zvýšiť verejnú kontrolu

Pre externé štúdium na vysokej škole sa rozhodne ročne približne tretina uchádzačov. Hlavne pre pracujúcich je to jediná možnosť, ako študovať popri zamestnaní. Minister školstva Dušan Čaplovič však chce externú formu štúdia zrušiť. "Ide hlavne o to, aby sa zvýšila verejná kontrola celého procesu štúdia," uviedol hovorca rezortu školstva Michal Kaliňák.

Podľa ministerstva externá forma štúdia nie je dobre kontrolovateľná, keďže rôzne školy a vyučujúci majú rôzne požiadavky. Vo všeobecnosti sa vedomosti získané takouto formou vraj nedajú porovnať s denným štúdiom. Externé štúdium má nahradiť dištančná forma. "Dištančná forma si vyžaduje aby bol študent uvedomelý a aktívny, na druhej strane aby učitelia pripravili kvalitné materiály," tvrdí predseda Rady vysokých škôl Viktor Smieško. 

Koniec presedeným víkendom v škole

Dištančná forma znamená, že už nebudú žiadne víkendy presedené v škole a pasívne prijímanie informácií od prednášajúcich. Študent bude musieť sám zháňať študijné materiály, literatúru a komunikovať s učiteľom podľa potreby. Aktivita, písomné práce, ale aj priebežné testy budú evidované v elektronickej komunikácii. "Vieme si skontrolovať nielen hodnotenie učiteľa, ale aj odovzdaný materiál, či spĺňa kritéria na takú známku, akú dostal," hovorí Kaliňák.

Verejná kontrola a jasne merateľné kritériá sú jednoznačnou výhodou dištančnej formy štúdia. Študentská rada, aj Rada vysokých škôl návrh ministra na zavedenie dištančného štúdia podporuje. Skúsenosti s touto formou sú u nás síce ojedinelé, no pozitívne. Študentská rada však žiada aj jasné určenie kritérií, kto môže študovať dištančnou formou namiesto dennej. "Napríklad materská či rodičovská dovolenka, zamestnanie na plný úväzok, aby sa nestávalo, že študenti, ktorým sa nechce chodiť do školy to využívajú," uviedla predsedníčka Študentskej rady Vysokých škôl.

So zrušením externého štúdia sa v aktuálnej novele nepočíta. Riešiť by ho mal až plánovaný nový zákon o vysokých školách.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy