Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Vysokoškoláci smútia. Len tretina sa po škole zamestná v ich odbore
Zdielať na

Vysokoškoláci smútia. Len tretina sa po škole zamestná v ich odbore

Tak a čo teraz? Takúto otázku si kladie nejeden vysokoškolák, ktorý úspešne ukončil štúdium. Iba tretine z nich sa totiž počas prvého roka podarí zamestnať v odbore, ktorý vyštudovali.

Pracovné agentúry síce odporúčajú nájsť si prácu už pár týždňov pred samotnými štátnicami, ale študenti majú čo robiť, aby si v tom čase stihli ešte zopakovať to kvantum kníh. "Doma mi leží titul, som hotový vyštudovaný človek, 5 rokov som chodila do školy, bolo v tom kopec stresu, teraz otváram pracovné portály a zisťujem, že nájsť si prácu je naozaj veľmi ťažké," hovorí čerstvá absolventka Martina.

Na prácu môžu čakať aj tri roky

Takýto problém trápi nejedného čerstvo vyštudovaného vysokoškoláka. Trvá to rok, kým sa im podarí zamestnať, avšak to tiež len necelej polovici z nich. Podľa štatistík personálnych agentúr môžu ostatní študenti čakať na prácu vo svojom vyštudovanom odbore pokojne aj tri roky. "Ak sa im to nepodarí v prvom roku je to stále ťažšie a ťažšie. Ľudia strácajú tie vedomosti, ktoré mali po škole hneď a čím sú dlhšie doma, tým je pre nich ťažšie ich uplatniť a predať sa," hovorí Marcela Glevická, hovorkyňa pracovného portálu.

Zabudnite na zaslúžené prázdniny

Nejeden študent si povie, keď už som sa toľko učil, za odmenu si užijem aspoň dvojmesačné prázdniny. Podľa pracovných agentúr je to však to najhoršie, čo môžete urobiť. "Treba si začať hľadať už pár týždňov pred štátnicami a vtedy majú vyššiu šancu na úspech. Ale každopádne tie najlepšie miesta sú už vychytené," tvrdí Klára Javorská z personálnej agentúry Trenwalder.

Prvá vlna záujmu o prácu

Prvý prázdninový mesiac v personálnych agentúrach označujú ako prvú vlnu záujmu o prácu. Nič teda ešte nie je ani v strede prázdnin stratené. "Pretože tí, ktorí v júli pracovali si budú chcieť svoje zarobené peniaze užiť a auguste už budú ich miesta voľné," hovorí Glevická. Aj vtedy však môže byť problém zamestnať sa. Mnohí z vyštudovaných vysokoškolákov totiž majú prehnané platové očakávania. "Často prestreľujú, niekedy povedia, že ja by som za 1 000 Eur nešiel robiť," dodala Glevická.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy