Zatiahnuté
15°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Nelegálna práca! Ukrajincov pošleme domov
Zdielať na

Nelegálna práca! Ukrajincov pošleme domov

Policajti rozložili organizovanú skupinu prevádzačov. Tí mali nelegálne zamestnávať Ukrajincov. Policajti urobili domové prehliadky a tak skupine prevádzačov zabránili v ďalšom nelegálnom "podnikaní".

V skorých ranných hodinách policajti v piatok vykonali päť domových prehliadok. Zaistili účtovníctvo a rôzne listinné dôkazy, mobilné telefóny a brokovnicu.

Padlo päť obvinení

Vyšetrovateľ už obvinil päť osôb. Štyroch mužov a jednu ženu zo zločinu prevádzačstva. Táto skupina mala minimálne od roku 2011 zabezpečovať prácu najmenej 15 Ukrajinským štátnym občanom. 47-ročný Norbert T. a 28-ročný Ukrajinec Jurij Ch. organizovali prevoz cudzincov na územie Slovenskej republiky. Ubytovanie a stravu im zabezpečili prevažne v objektoch, kde pracovali.

"Dvadsaťsedemročný Norbert T., 38-ročná Sylvia H. a 36-ročný Erik P. mali na starosti rozdeľovanie prác pre cudzincov. Išlo najmä o prácu v oblasti stavebníctva prevažne na území Trenčianskeho kraja a v jeho okolí," priblížila hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová.

Prišli na turistické víza

Ukrajinci pricestovali na Slovensko na základe turistických víz Poľskej republiky alebo Maďarska. "Ukrajinci nemali potrebné doklady a povolenia na výkon práce. Výplatu dostávali cudzinci v hotovosti „na ruku“. Organizovaná skupina sa neodvedením dane z príjmu a odvodov do zdravotnej a sociálnej poisťovne obohatila minimálne o sumu 7.200 eur," uviedla Baloghová.

Ukrajinskí robotníci idú domov

Počas razie v budovách sa okrem páchateľov v objekte nachádzali aj dvaja ukrajinskí robotníci, ktorých obvinení zamestnávali. Tých umiestnili v útvare policajného zaistenia pre cudzincov, kde si počkajú na vyhostenie.

Brokovnicu, ktorú našli počas razie, podrobia policajti ďalšiemu skúmaniu a budú zisťovať, či došlo aj k spáchaniu trestného činu nedovoleného ozbrojovania. Prevádzačov stíhajú na slobode. Hrozí im väzenie až na 8 rokov.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy