Oblačno
13°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Pozor na termíny! Toto sú povinnosti bývalých stredoškolákov
Zdielať na

Pozor na termíny! Toto sú povinnosti bývalých stredoškolákov

Zlaté časy sa končia! 31. august je tu už o chvíľu a zatiaľ čo mladší žiaci sa budú musieť popasovať iba s novými školskými povinnosťami, zmaturovaní, ktorí nehodlajú pokračovať v štúdiu, musia zvládnuť o niečo náročnejšiu úlohu.

Volá sa to realita. A to znamená buď sa zamestnať, alebo absolvovať maratón po úradoch. Od septembra vám už štát neplatí ani zdravotné, ani sociálne poistenie. Sami si tieto povinnosti musia splniť absolventi stredných škôl, ktorí od 1. septembra nenastúpia na vysokú školu alebo si ešte prácu nenašli. "Každý absolvent strednej školy je povinný oznámiť poisťovni, že ukončil štúdium a to najneskôr do 8. septembra," hovorí Dana Gašparíková, hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne. 

Oznamovacia povinnosť

Ak by ste si počas prázdnin našli prácu, povinnosť nahlásiť sa zdravotnej poisťovni vám odpadá. Nahlásiť vás do zdravotnej aj sociálnej poisťovne musí zamestnávateľ. Mal by tak urobiť do ôsmich dní od konca školského roku. "Oznamovacie povinnosti si môžu absolventi splniť v každej pobočke našej poisťovne ale taktiež môžu tlačivo vyplniť elektronicky. Tlačivo nájdu na našom webe. Tlačivo vytlačia, podpíšu a odošlú na adresu pobočky ktorejkoľvek poisťovne," dodala Gašparíková. 

Ak si študent nenájde prácu, má právo zaevidovať sa na Úrade práce podľa miesta trvalého bydliska. "Žiadosť na evidenciu možno podať až po 31. auguste. Ak sa tak rozhodnú, musia sa zaevidovať do siedmich kalendárnych dní," tvrdí Veronika Černá, hovorkyňa Ústredia práce.

Ak sa nahlásite do 7. septembra, Úrad práce za vás zdravotné poistenie zaplatí, akurát treba referentovi, ktorému vás pridelia, každý mesiac nosiť potvrdenia, že si prácu zháňate. Ak sa na Úrad prihlásiť nechcete, zaplatíte si poistenie z vlastného vrecka. Mesačne je to 47,58 eur.

Platí aj pre študentov - externistov

Ak ste sa rozhodli študovať externe a nenašli ste si prácu, v ktorej za vás zamestnávateľ odvody zaplatí. Aj pre vás platí po skončení prázdnin nahlásiť sa do zdravotnej poisťovne. Štát totiž externé štúdium neakceptuje ako sústavnú prípravu na povolanie. Tieto informácie sa týkajú vyše 70 tisícov študentov, preto nezabudnite, že prvý septembrový týždeň si vyhraďte na vybavovanie všetkého potrebného.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA/ilustračná

Súvisiace články