Zatiahnuté
14°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Prehľad platov absolventov. Učitelia sa tešia najmenej...
Zdielať na

Prehľad platov absolventov. Učitelia sa tešia najmenej...

Absolventi vysokých škôl, ktorí nastupujú do práce, dostanú v priemere o 300 eur viac ako stredoškoláci. Aj preto si mnohí mladí ľudia povedia, že sa im naozaj oplatí študovať na vysokej škole. A tomuto presvedčeniu nahrávajú aj štatistiky - podľa nich ľudia s titulom aj neskôr zarábajú viac. Ďalšie podrobnosti zisťovala Klaudia Guzová.

Zamestnanie snov v administratíve?

Pokiaľ sa nedá inak, absolventi zo začiatku neváhajú zobrať miesto aj s nižším platovým ohodnotením. Po čase však "rúbu vyššie". Najviac absolventov krátko po štátniciach pracuje práve na miestach učiteľov. Mesačne si zarobia asi 577 eur, podľa analytikov je to však skôr štartovacia pozícia na trhu práce a o pár rokov miesto menia.

Na druhom mieste, kde sa s diplomom v ruke čerství absolventi zamestnajú, je administratíva, teda asistenti. Oproti učiteľom si zarobia podstatne viac - 1019 eur a treťou najpočetnejšou skupinou sú účtovníci, ktorí mesačne zarábajú 819 eur.

Učiteľ verzus predavač

Študenti, ktorí školu končia s maturitným vysvedčením a na vysokej škole už nepokračujú, sa najčastejšie uplatnia ako predavači. Zarábajú však takmer rovnako ako učitelia, rozdiel činí len 100 eur. Absolventi stredných škôl sa tiež uplatnia ako pomocníci či montážni pracovníci s platom okolo 600 eur. Nuž a po štúdiu najviac absolventov ostáva práve v Bratislavskom kraji. Stredoškoláci sú v krajoch rozložení rovnomernejšie...

Pracovná pozíciaPriemerný mesačný plat
Učiteľ577 eur
Administratívny pracovník1019 eur
Účtovník819 eur
Predavač495 eur
Montážny pracovník600 eur

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy