Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Pre ťaháky do basy! Podvádzanie bude trestné
Zdielať na

Pre ťaháky do basy! Podvádzanie bude trestné

Podvádzanie pri štúdiu sa stalo na Slovensku doslova národným športom. Kompetentní však dvíhajú varovný prst. Za odhalenie podvodu pri získaní titulu riskujú absolventi maximálne stratu dobrej povesti či ohrozenie pracovného postupu. V budúcnosti sa podvodníci môžu dostať za mreže.

Minister školstva Dušan Čalovič (Smer-SD) navrhuje, aby bolo podvádzanie pri získaní vysokoškolského diplomu samostatným trestným činom.

Diplomovka na zákazku

O firmách, ktoré ponúkajú študentom vypracovanie bakalárskych či diplomových prác na kľúč za stovky eur, sme vás nedávno informovali. Takýto spôsob podnikania sa však postihuje ťažko. Ani rezort školstva nemá prehľad o tom, koľko študentov si pri ukončení vysokej školy pomôže podvodom.

"Hľadáme legislatívne možnosti na úpravu tohto problému v rámci spoločných rokovaní s ministerstvom spravodlivosti. Absolvent vysokej školy má možnosť zriecť sa titulu, prípadne ho nepoužívať,"
uviedol hovorca rezortu Michal Kaliňák.

Hľadá sa spôsob, ako trestať

Minister spravodlivosti je podľa hovorkyne Jany Zlatohlávkovej pripravený s ministrom školstva o tejto téme rokovať. "Táto problematika ešte bude predmetom odbornej diskusie, zatiaľ je preto predčasné sa vyjadrovať ku konkrétnostiam," konštatovala.

Podľa odborníka, ktorý sa venuje autorskému právu, sa machinácie pri štúdiu dajú postihnúť aj dnes. Buď ako podvod alebo falšovanie verejnej listiny.

Vraj žiadny problém

V zavedení novej skutkovej podstaty právnik nevidí problém, pretože existujú aj ďalšie špecifické skutky ako úverový či subvenčný podvod. Treba však presne definovať, koho páchateľ pri podvodnom ukončení školy uvedie do omylu a tiež, akú škodu spôsobí. A to tak, aby sa skutok nedal premlčať.

"Aby tá skutková podstata definovala ten trestný čin ako tzv. trváci trestný čin. Nebolo by trestné len samotné získanie titulu, ale aj jeho ďalšie používanie,"
vysvetlil právnik Radovan Pala.

Stíhať by mohli aj pisateľov

Stíhaní by nemali byť len samotní študenti, pokiaľ škole predložia záverečnú prácu, ktorú sami nepísali. "Trestným činom by bolo nielen podvodné nadobudnutie titulu, ale aj napomáhanie, to by samozrejme rozviazalo ruky polícii pri odkrývaní štruktúr, ktoré zrejme existujú," uzavrel.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy