Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Dávajte pozor na letnú obuv. Môže vám zdeformovať nohu
Zdielať na

Dávajte pozor na letnú obuv. Môže vám zdeformovať nohu

Slnko, voda a pláže nám dovoľujú nosiť ľahké pohodlné oblečenie a tiež úľavu pre naše nohy. Môžeme nosiť sandálky či žabky. Odborníci však upozorňujú na to, že práve tieto ľahučké a príjemné šľapky deformujú nohu a navyše aj chôdzu, ktorá postupne začne pripomínať kačaciu.

Pozor, čo máme na nohách

Časté nosenie nevhodnej obuvi skutočne môže ohroziť našu chôdzu. Podľa slov ortopéda MUDr. Mareka Vaňa z Chirurgického centra: "Môže viesť aj k poruche toho pohybového rytmu a potom sa naozaj môže podobať tá chôdza aj na tú kačaciu chôdzu. "

Prečo je to tak?

Príčina istej škodlivosti tkvie v pevnosti. Šľapky sú väčšinou ploché, nemajú  pevné vedenie a dochádza k statickým deformáciam nohy. V bežných plochých žabkách nám uteká päta, kĺže sa noha, príliš sa namáhajú svaly.

Rešpektujte tieto pravidlá

Špecialisti na naše nohy v každom prípade odporúčajú v lete nosiť ľahkú vzdušnú obuv. No mala by mať ortopedické vlastnosti. Najvhodnejšie sú tvarované, majú akýsi žliabok na palec, aby sa nemohol vychyľovať.
Svoju dôležitosť spĺňa aj žliabok na pätu a vydutina pod klenbou. V takýchto tvarovaných žabkách by sme sa mali cítiť pohodlne.

Správny výber je základ

Ani takéto žabky nám nemusia celkom sadnúť. Záleží aj na type našej nohy. Existuje ich viacero. Podľa toho by sme mali prispôsobiť aj výber obuvi. Či máme egyptský typ s dlhým palcom, grécky typ s dlhšími prostrednými prstami, alebo tzv. kvadratický - rovný.

Aj napriek tomu, že máte vhodnú letnú obuv, najzdravšie pre naše nohy je aj tak využiť každú príležitosť chodiť naboso.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články