Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Ste tehotná a fajčíte? Takto vplývajú cigarety na novorodeniatka...
Zdielať na

Ste tehotná a fajčíte? Takto vplývajú cigarety na novorodeniatka...

Podľa odborníkov partnerstvá, v ktorých fajčí muž aj žena, môžu mať v budúcnosti problém s počatím dieťaťa. Zloženie cigariet totiž spôsobuje, že spermie, ľudovo povedané, zlenivejú. A ak sa predsa len páru podarí otehotnieť, tak treba s týmto zlozvykom okamžite prestať!

Nikotín totiž obsahuje vyše 4 000 chemických látok a z toho je 60 karcinogénnych! Fajčením tak tehotné ženy ohrozujú vývin aj celkové zdravie svojho potomoka. Už počas tehotenstva môže dôjsť napríklad k odlučovaniu placenty, krvácaniu či predčasnému pôrodu. "Je známe, že deti fajčiacich matiek sú ľahšie o 200, 300 gramov ako deti nefajčiacich mamičiek," informovala pediatrička Monika Antošová.

Ak fajčíte predtým, než otehotniete, nemusí to mať na bábätko žiadny vplyv. Po otehotnení si však dobre premyslite, či sa oplatí riskovať. Podľa lekárky je dobrou alternatívou k fajčeniu pohyb, veľa tekutín a byť zaneprázdnená prácou.

V lepšom prípade sa vám narodí dieťa o niečo ľahšie a v budúcnosti, ak bude mať šťastie, nemusí mať problémy. No s týmto zlozvykom as netreba zhrávať. "Hlavne čo sa týka dýchacích ciest, oni majú sťaženú adaptáciu hneď po narodení. Je u nich väčší výskyt astmy, je vyšší výskyt bronchytíd," dodáva Antošová.

TV JOJ

Súvisiace články