Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Tínedžerky si myslia, že ak si nafarbia vlasy, nemôžu otehotnieť!
Zdielať na
Zaujímavosti

Tínedžerky si myslia, že ak si nafarbia vlasy, nemôžu otehotnieť!

Rozprávať sa s deťmi o sexe alebo nie? Mnohí rodičia nechávajú túto tému tabu a spoliehajú sa na školu. V škole však predmet, ktorý by deti o sexuálnom živote poučil, stále chýba. A tak si mnohé dievčatá myslia napríklad aj to, že ak si po sexe nafarbia vlasy, nemôžu otehotnieť!

Podľa jedného z prieskumov Spoločnosti pre plánované rodičovstvo, by takmer 34 % žiakov uvítalo ako samostatný predmet Prevenciu pred sexuálne prenosnými chorobami. A 35 % by chcelo prednášky na sexuálnu tému. Až 69 % opýtaných žiakov sa teda chce o tejto téme dozvedieť viac a to v škole.

Slovenská sexuologická spoločnosť sa snaží zaviesť sexuálnu výchovu do škôl ako samostatný predmet takmer už 10 rokov. Z prieskumov totiž vyplýva, že tí, ktorí majú sexuálnu výchovu, sa správajú zodpovednejšie.

Ministerstvo tvrdí, že témy z oblasti sexuálnej výchovy sú súčasťou predmetov ako napríklad prvouka, biológia, prírodopis či etická výchova. Odborníci namietajú, že sexuálna výchova v školách by mala byť samostatným predmetom. Vo svete je to samozrejmosťou. Napríklad v Holandsku je sexuálna výchova od roku 1934.

Z mýtov o sexe, ktoré kolujú medzi tínedžermi, sme vybrali tie najabsurdnejšie

Pri prvom milovaní nemôžem otehotnieť.

Antikoncepčné tabletky chránia aj proti pohlavným chorobám.

Ak sa po sexe osprchujem v teplej vode, určite neotehotniem.

Prerušovaný sex je bezpečný.

Ak si nafarbím po sexe vlasy, určite nemôžem otehotnieť.

Vírus AIDS prejde aj cez kondóm.

Podľa sexuologičky sa v niektorých oblastiach našej krajiny deti nedostanú ani k základným informáciám o zodpovednom sexuálnom správaní. Zrejme aj naďalej bude najlepšie, ak svojmu dieťaťu dáte prednášku o sexuálnej výchove sami doma. Otázkou však je, či sa s vami bude chcieť o tom rozprávať.

isifa

Zdielať na

Súvisiace články